IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Има смисъл правителството да съществува, ако изпълнява приоритетите си

Изборът на регулаторите ще е публичен, прозрачен процес, каза премиерът

15:21 | 23.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА
Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Правителството има смисъл да съществува само ако изпълнява приоритетите, за които е създадено. Това каза пред журналисти в Народното събрание премиерът Николай Денков.

Той посочи, че с министъра на външните работи и вицепремиер Мария Габриел са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията – планираната смяна на министър-председателя от 6 март.  

Денков коментира и предложения от ПП-ДБ меморандум за бъдещото управление.

„В меморандума се поставят съвсем принципни въпроси: как ще бъдат попълнени съставите на Висшия съдебен съвет, антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Тук не става дума за търговия, става дума за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни и пред очите на всички“, каза премиерът.

По отношение на предстоящата ротация Денков отбеляза, че за него е важно да се запази добрият конструктивен тон в комуникацията с Мария Габриел. Той подчерта, че за да съществува правителството, то трябва да се изпълнява програмата му, заложена още в началото.

Същината на разговорите – и тя е много повече в парламента, е дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца – свързани с правосъдната система, с външнополитическите приоритети, с регулаторите, от които буквално зависят живота и бизнесът на всеки един, посочи премиерът.

„Основните трудности през следващия период ще бъдат тук, в Народното събрание“, подчерта той.

Попитан за предоставянето на военна помощ за Украйна, Денков посочи, че в момента страната се бие на фронта за ценностите, принципите и начина на живот, които познаваме и в България.

„Ако Украйна загуби, опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още