IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС меморандум, ако няма съгласие - избори

Това не е ултиматум към коалиционните партньори, а е начална позиция, изтъква съпредседателят на „Продължаваме промяната“

22:00 | 20.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат на коалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС меморандум с основните цели на управлението за следващите девет месеца, заяви пред журналисти след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на ПП.

Той подчерта, че това не е ултиматум към ГЕРБ, а е начална позиция.

Петков посочи, че една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно. Петков уточни, че документът ще бъде подписан от политическите лидери, и от Мария Габриел и Николай Денков. Документът ще бъде предоставен и на медиите и ще съдържа визията на ПП -ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ). В документа е заложено още, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

„ПП-ДБ виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни и с изказвания по медиите“, коментира Петков в началото на изявлението. По думите му затова от ПП-ДБ предлагат друг подход, а именно меморандум, който е тяхната начална преговорна позиция и когато бъде финализиран, трябва да се превърне в договор.

"В този меморандум ние слагаме основните цели на управлението в следващите девет месеца. Цели, които наистина дават смисъл управлението да продължи и да допринесе за реформите, които всички ние бленуваме", заяви Петков.

По думите му документът ще е прозрачен, публичен и съдържа няколко важни аспекта – регулаторите, продължаване на реформата в съдебната система и службите за сигурност.

Регулаторите управляват голяма част от икономическия живот на България – там имаме много предложение за ясна процедура всяка номинация да премине през тест за интегритет, проверка за корупция, като разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно, обяви Петков.

„Службите, съдебната реформа и антикорупционните мерки трябва да продължат. Ние мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Тук въпросът е може ли да направим механизъм ротациите да продължат в следващите четири години. Най-нормално е, ако тази ротация успее, Мария Габриел след тези девет месеца да се върне като външен министър, а Николай Денков сега да стане министър на външните работи“, коментира Петков и добави, че целта е да има огледални ротации, за да има стабилност през следващите четири години.

Според Петков Николай Денков ще си подаде оставката на 6 март. „Много се надяваме и ще положим всички усилия ротацията да се случи и следващият премиер да се казва Мария Габриел. Ако не се споразумеем по ключови реформи, за които управлението има смисъл, ще предложим на нашите партньори да направим избори „две в едно“, заяви съпредседателят на ПП.

От своя страна Атанас Атанасов посочи, че партиите предлагат ефективен механизъм за управление на службите за сигурност от изпълнителната власт. Това трябва да се случи на два етапа – първият до месец юни да бъдат приети измененията в законите, което да даде възможност службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите, поставени от изпълнителната власт, уточни той.

Христо Иванов, председател на "Да, България", каза, че България трябва да има правителство, което да е несъмнено реформаторско. Според него това означава да борбата с корупцията да продължи и да има съдебна реформа.

Той съобщи, че предвиждат отделно да се разговаря по управленска програма и актуализирана законодателна програма. По думите му трябва да бъде попълнена Комисията за борба с корупцията, съдебната реформа да продължи с приемането на нов закон за съдебната власт. „Искаме да се вземат мерки, свързани с първоначалните изводи от скандалите в съдебната власт – казусът с Нотариуса и други теми. Виждаме липса на органи, които да разследват“, коментира Иванов и добави, че се забелязва злоупотреба със следствената тайна от страна на прокуратурата.

„Искаме да разговаряме за политики, които са от значение за бъдещето на България“, заяви Христо Иванов.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Stix
преди 2 месеца
Пазарлъкът продължава с пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 месеца
Кирооо, много си тъъъп! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
andy
преди 2 месеца
Кир(та)чо Из-Мамата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още