fallback

Румънският президент Клаус Йоханис ще се бори за следващ генерален секретар на НАТО

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте е фаворит за поста

21:54 | 12.03.24 г.

Румънският президент Клаус Йоханис потвърди кандидатурата си за следващ генерален секретар на НАТО, като заяви, че военният алианс се нуждае от „нова перспектива“ с ръководител от източния фланг, пише Bloomberg.

Йоханис, който трябва да напусне президентския пост през декември, ще се стреми да наследи генералния секретар Йенс Столтенберг на ръководния пост в НАТО, въпреки че ключови съюзници дадоха подкрепата си за нидерландския премиер в оставка Марк Рюте.

„Румъния получи статута на уважавана страна членка на НАТО и на ЕС през последните години, като показа прогнозируема стратегия. Мисля, че е време Румъния да поеме по-голяма отговорност в алианса“, заяви Йоханис в Букурещ.

НАТО е имала 13 генерални секретари. Графика: Bloomberg LP

„Мисля, че НАТО трябва да обнови перспективите си за мисията си. Източна Европа има ценен принос в преговорите и решенията на НАТО. С балансирано, силно и влиятелно представителство от този регион алиансът ще може да взема най-добрите решения, за да отговори на всички нужди и притеснения на страните членки“, допълни той.

Рюте остава ясният фаворит за поста, след като САЩ, Германия и Великобритания го подкрепиха. Но решението трябва да бъде одобрено единодушно, а Унгария заяви миналата седмица, че няма да подкрепи нидерландския премиер. Столтенберг, който остана ръководител на алианса заради нашествието на Русия в Украйна, планира да напусне поста си през октомври.

Румъния обеща да увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Страната, която има 650-километрова граница с Украйна, приема на своя територия американска противоракетна система и постоянна бойна група на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 12.03.24 г.
fallback
Още от Политика виж още