IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският президент Клаус Йоханис ще се бори за следващ генерален секретар на НАТО

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте е фаворит за поста

21:54 | 12.03.24 г.
Румънският президент Клаус Йоханис ще се бори за следващ генерален секретар на НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис потвърди кандидатурата си за следващ генерален секретар на НАТО, като заяви, че военният алианс се нуждае от „нова перспектива“ с ръководител от източния фланг, пише Bloomberg.

Йоханис, който трябва да напусне президентския пост през декември, ще се стреми да наследи генералния секретар Йенс Столтенберг на ръководния пост в НАТО, въпреки че ключови съюзници дадоха подкрепата си за нидерландския премиер в оставка Марк Рюте.

„Румъния получи статута на уважавана страна членка на НАТО и на ЕС през последните години, като показа прогнозируема стратегия. Мисля, че е време Румъния да поеме по-голяма отговорност в алианса“, заяви Йоханис в Букурещ.

НАТО е имала 13 генерални секретари. Графика: Bloomberg LP НАТО е имала 13 генерални секретари. Графика: Bloomberg LP

„Мисля, че НАТО трябва да обнови перспективите си за мисията си. Източна Европа има ценен принос в преговорите и решенията на НАТО. С балансирано, силно и влиятелно представителство от този регион алиансът ще може да взема най-добрите решения, за да отговори на всички нужди и притеснения на страните членки“, допълни той.

Рюте остава ясният фаворит за поста, след като САЩ, Германия и Великобритания го подкрепиха. Но решението трябва да бъде одобрено единодушно, а Унгария заяви миналата седмица, че няма да подкрепи нидерландския премиер. Столтенберг, който остана ръководител на алианса заради нашествието на Русия в Украйна, планира да напусне поста си през октомври.

Румъния обеща да увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Страната, която има 650-километрова граница с Украйна, приема на своя територия американска противоракетна система и постоянна бойна група на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още