IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният ден от изборите в Русия започна с обвинения в саботаж

Москва обвинява Киев, че се опитва да провали изборния процес

09:40 | 17.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Русия започна последния ден от президентските си избори днес с обвинение от страна на Москва, че Украйна използва въздушни атаки, за да се опита да саботира изборите, които се очаква да задържат президента Владимир Путин на власт за още шест години, предава Ройтерс.

Повече от половината руски избиратели вече са отишли до урните през първите два дни на тридневните избори, твърдят властите. Последният ден ще е тест за силата на опозицията в страната, която призова всички свои поддръжници да гласуват едновременно по обяд в рамките на акция, наречена „По пладне срещу Путин“.

Спорадични протести вече белязаха изборите, но последните събития във войната с Украйна хвърлиха по-голяма сянка върху вота досега. В петък Путин обвини Киев, че се опитва да попречи на изборите със своите засилени атаки с дронове и ракети в Русия и на контролираната от Москва територия на Украйна. Освен това обеща да накаже Украйна.

Местни представители на руските власти рано в неделя заявиха, че силите на Киев продължават ударите си по руските региони, граничещи с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски не адресира въпросните атаки в нощното си видео обръщение в събота, но благодари на своите военни сили и разузнаване „за новите украински способности на далечни разстояния“.

Киев смята изборите, които се провеждат в части от неговата територия, контролирани от Русия, за незаконни и невалидни. Военни анализатори виждат ежедневните удари от страна на Киев, насочени главно към енергийна и друга ключова инфраструктура, като опит да се разклати усещането на руснаците за стабилност и да се подкопаят военните усилия на Москва.

„По пладне срещу Путин“

Войната в Украйна е най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война. Нито един от другите трима кандидати в бюлетината не представлява реално предизвикателство за 71-годишния Путин, който доминира политическия пейзаж в Русия.

Поддръжниците на най-видния враг на Путин, покойния Алексей Навални, който почина внезапно в арктическа наказателна колония през февруари, обаче призоваха хората в цяла Русия да излязат да гласуват всички по едно и също време по обяд в неделя във всеки от 11-те часови зони в страната.

Акцията „По пладне срещу Путин“, подкрепена от вдовицата на Навални, се представя като начин хората да покажат опозиция без риск от арест, защото ще се редят на опашка, за да гласуат законно. Кремъл предупреди хората да не участват в неразрешени събирания.

„Днес искаме да кажем на всички вас – обяд е само началото“, написа рано тази сутрин в Telegram инициативата „По пладне срещу Путин“. "Да, някои от нас се страхуват. Да, изборът не е лесен. Но ние сме хората. И ще се справим и с избора, и с отговорността."

Над 114 млн. руснаци имат право на глас, включително в това, което Москва нарича „нови територии“ – четири региона на Украйна, които нейните сили контролират само частично, но които тя твърди, че са част от Русия.

Руската централна избирателна комисия съобщи, че повече от 63 млн. гласоподаватели вече са отишли до урните до събота вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 месец
До: Jorkata: Обясни им. Пишурките и Компъни не вдяват кои са тия блатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Jorkata
преди 1 месец
Все някой им е виновен на блатните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още