IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С денонощни учения Русия ще опита да защити своя Черноморски флот

Чехия може да осигури 1,5 млн. снаряда, част от които от съюзник на Русия

08:02 | 18.03.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Постоянни учения "ден и нощ" за отразяване на атаки с дронове ще провеждат руските моряци, стана ясно след посещение на военния министър Сергей Шойгу в окупирания Севастопол. "Всеки ден е необходимо да провеждаме тренировки с личния състав. Учения  по отразяване на въздушни атаки и атаки с морски дронове. Ще ги провеждаме ден и нощ, така че всеки екипаж да бъде готов", каза още той.

Шойгу поръча подобряване на защитеността на инфраструктурата и защитата на корабите с поставяне на картечници, след като Украйна унищожи към 1/3 от бойните кораби на Черноморския флот. Министърът поръча още връщането на бойните мисии на корабите - от 5 март няма кораб на бойно дежурство в Черно море, а от няколки дни - и в Азовско море.

Посещението на Шойгу в Севастопол става само ден преди годишнината от окупирането на Крим през 2014 година. Президентът Владимир Путин не отбеляза събитието в своите изявления след преизбирането си, няма официално предвидени събития, с които да бъде отбелязано събитието. През 2023 година Путин посети полуострова.  

Анализатори коментират, че след изборите руският президент Владимир Путин може да предприеме промяна във военното ръководство. Сергей Шойгу е министър на отбраната на Русия вече повече от 30 години.

Част от снарядите от инициативата на Чехия идва от съюзник на Русия

Част от снарядите от инициативата на Чехия идва от държава, която публично подкрепя Русия, но реално има желание да търгува с партньорите на Украйна, разказва зам.-министърът на отбраната на страната Ян Иреш пред The Wall Street Journal. Според съветника по националната сигурност в чешкото правителство Томаш Пожар преговори са водени и ще бъдат водени с всички, с много малки изключения като Северна Корея.

Така Чехия, която е в близки отношения със страните от бившия социалистически блок, коментира, че  може да осигури 1,5 млн. снаряда от различен калибър на стойност 3 млрд. евро. За разлика от САЩ, Великобритания или Франция, Прага не опитва да ускори собственото си производство, а търси останали на склад снаряди - вероятно в Африка, Азия и Южна Америка, където има големи количества снаряди и възможности за производството им.

В покупката им участват 18 държави, като лидер е  Германия, отпуснала 500 млн. евро. САЩ не участват в инициативата.

Конгресът на САЩ не само блокира помощта за Украйна, предложена от Дж Байдън, но и заради бюджетната помощ ограничи ускоряването на производството на муниции в САЩ, пише WSJ. Към края на 2024 г. САЩ ще са в състояние да произвеждат по 70 хил. снаряда на ден, а към средата на 2025 г. - по 80 хил. В ЕС също не могат да увеличат производството толкова бързо заради регулациите, недостиг на доставки и финансиране, както и на липсващата работна сила.

В същото време Русия, която е под санкции, произвежда повече снаряди и ракети от Европа и САЩ, взети заедно. Очакванията са през тази година те да достигнат 3 млн. броя.

За седмица дронове поразиха 12 руски рафинерии

В последните дни дронове причиниха повреди по 12 рафинерии в Русия. В последната атака - в нощта срещу 17 март, беше атакувана рафинерия в Краснодарския край с капацитет за преработка на 4 млн. тона петрол на година. В нощта срещу 16 март пък дронове поразиха три рафинерии на "Роснефт" в Самарска област, които се намират на над 900 км от украинската граница. Общият капацитет за преработка на петрол на тези три мощности е 25 млн. тона, или 10% от общия капацитет на Русия, сочат изчисленията на украинските медии.

В предишните удари в началото на изминалата седмица капацитетът за преработка на петрол на Русия беше намален с 12%, според анализите на Bloomberg. Тогава беше поразена една от най-големите рафинерии в Русия - в Рязан, където се прероботват 17,1 млн. тона петрол.

Според Defence Express при тези удари дроновете преодоляват "пояс" от системи за радиоелектронна борба, разположен по границата на Украйна с Русия и поразяват цели, които ограничават за известно време производството. Анализаторите посочват, че в последните удари има попадения на едно и също място - вакуумните инсталации за първичната обработка на петрола.

На 17 март три дрона бяха свалени над Москва, а отломки попаднаха в хангар на едно от летищата на руската столица - Домодедово.

Новопавливка остава най-горещата точка на фронтовата линия

Новопавливка остава най-горещата точка на фронтовата  линия, сочи сводката на Въоръжените сили на Украйна за 753-я ден от началото на пълномащабната война. В последното денонощие там са отблъснати 36 руски атаки към Краснохоривка, Хеорхиевка, Новомихайловка и Победа. Край Авдиевка е имало 13 опита за пробив - около Бердичи, Тоненка, Первомайске и Орливка.

Руски военни кореспонденти и украински военни анализатори съобщават за превземането на Тоненке. Украинците обаче удържат позиции по височините около населеното място.

Позиционни остават бойните действия по останалите части на фронтовата линия. Няма промяна около Роботине и Вербове (Запорожка област), както и около Бахмут, където битките са основно в Ивановске, което да отвори пътя към Часов Яр.

За изминалото денонощие има общо 72 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 140 населени места в близост до фронтовата линия.

От ВСУ съобщават за свалени 17 от 22 изстреляни дронове по различни части на Украйна. Руските военни анализатори съобщават, че част от ударите по Одеса в последните дни са насочени към места за производство и изпитания на морски дронове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 6
Vayk__
преди 1 месец
Към края на 2024 г. САЩ ще са в състояние да произвеждат по 70 хил. снаряда на ден, а към средата на 2025 г. - по 80 хил. ......пак нещо сте преписали грешно:))) или Щатите са минали на военно положение:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
До: ecology тоя е учил само полит история, останалите предмети ги е взел с връзкии от партията... :):) Него точно така са го обрали и си мисли че е валидно за всички.. да пукнеш от смех с тия едееоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 месец
До: ecology: Щом казваш. Но нали в Европа магазините ще са пълни? Когато си гладен, но силен и въоръжен до зъби, а на съседът ти дворът се пръска от манджа, докато той е погълнат да си сменя пола, ще гледаш през дувара и ще мреш от глас, или ще прескочиш да му опоскаш зимника? За пръв път ли Европа ще бъде оръшкана и плячкосана от изгладнели, освирепели нашественици? Учете я тази история бееее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
ecology
преди 1 месец
До: Tikva007Скоро време ушанките ще ядат снаряди и пушки. Друго няма да има по магазините. Учете я тая история бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 Пак добре, че имат униформи, това си е чист ъпгрейд ... а кой ще се бие бе, като половината са меки китки като теб, а останалите пропили се пенсии ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 месец
*В същото време Русия, която е под санкции, произвежда повече снаряди и ракети от Европа и САЩ, взети заедно. Очакванията са през тази година те да достигнат 3 млн. броя.* - Това, което никой не следи и не може да види, е колко милиона униформи за руската армия се шият в Русия и Китай за бъдещата мобилизация. Това няма да са войници за фронта в украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още