IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ са склонни да продължат преговорите, готовност има и Николай Денков

Точката за гласуването на състава на Министерския съвет няма да влиза в дневния ред на Народното събрание засега

09:28 | 20.03.24 г. 3
Снимка: БГНЕС/ Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/ Ралица Белчева

Гласуването на правителството, предложено от номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел във вторник, няма да бъде вкарано като точка в дневния ред на Народното събрание днес, стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти по време на брифинг на партията. Той посочи, че така точката за състава на правителството може да бъде разпределена чак в петък.

Той заяви, че партията му е склонна да продължи преговорите от първия момент, но дали това ще се случи, зависи от това дали представителите на ПП-ДБ ще се извинят на Мария Габриел за вчерашните си изказвания.

Той посочи, че ако не се постигне съгласие между ГЕРБ и ПП-ДБ в следващите ден-два, „няма какво да накара ГЕРБ да има правителство“.

„Първото, което може да ни върне на масата за преговорите, е едно голямо извинение. Ако не получим извинение, значи нямат 69 гласа“, каза Борисов.

По думите му единственият спор между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев.

България има нужда от правителство на споделена отговорност, заяви номинираната за премиер от ГЕРБ - СДС Мария Габриел, цитирана от БТА.

„Всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Тяхно право е да си подадат отвод, но това може да бъде изтълкувано по различен начин“, каза тя относно отказа на номинираните министри да участват в кабинета.

Според Борисов отказът на номинираните министри да участват е в нарушение на договорката за ротация.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", каза пред bTV премиерът в оставка Николай Денков, като посочи, че тази позиция не е обсъдена с лидерите на ПП-ДБ. 

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС", каза Денков.

Според премиера в оставка решението на Габриел да занесе списъка с министри в президентството, без да бъде съгласуван с ПП-ДБ, съответства на интересите на мафията.  

„Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни да довършим преговорите по разумен начин“, каза Денков.

„Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама“, каза пред Nova съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати... Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов“, каза още той.

Според него в споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани, са свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов. Петков посочи, че в споразумението, подписано от Габриел, относно датата за реформата в службите конкретика липсвала.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна във вторник на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на проектокабинет, който обаче не е бил съгласуван с ПП-ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
Иван Митев
преди 1 месец
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са поразени от неправилната държавна финансова политика. Същината на държавната сгрешеност е нямане на обща защита срещу щети от заеми и сходни договори. Последиците са неограничавани лоши резултати от употреби на пари. Възникващите щети сътворяват политическия провал за управляващите. При запазване на държавната финансова грешка, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нямат полезен ход за благодатно държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 месец
И стига сме дрънкали балалайките за бялата и непокварена Европа с нейните ценности! Съдейки по начина, по който го прегръщаха и целуваха миналата седмица в Букурещ на сборището на ЕНП, Борисов е този, когото Европа разпознава като нейния човек в България, а Габриел е личният пратеник на онази фондер, за да налага политиката и морала на ЕС на място. Шиши просто от призрак от фолклора доби реален облик от плът и кръв на първия ред в парламента и държавата. За сега от Харвард - толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
И българинът гледа, преживя и търпи като говведоу цялата тази свиннщина! А когато Винету се наиграе и подхване с Шиши държавата отново, идва време за *Танцът на 8-те джуджета* - реваншът на обидените прокурори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още