IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел върна на президента изпълнен първия мандат

Николай Денков е предложен за заместник министър-председател по европейските въпроси

16:20 | 19.03.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Първата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС върна изпълнен първия мандат за съставяне на кабинет. Мария Габриел, номинирана за министър-председател от ГЕРБ-СДС, върна изпълнен мандата на президента Румен Радев. 

"За последните девет месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България", каза пред президента Мария Габриел. Тя допълни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея страната да има стабилно правителство.

„Доказах, че мога да отстоявам интересите на България. Показах, че няма да направя компромис с Конституцията, върховенството на закона, с публичността и прозрачността. Водещи принципи ще продължат да бъдат доверието и диалогът. Нямаме различия с ПП-ДБ в съдебната реформа и борбата с корупцията, както и с регулаторите. Искаме да има правителство на споделена отговорност“, каза още Габриел при президента.

"Осъзнавам колко е голяма отговорността пред мен и колко е важно за България да има стабилно правителство. Видя се, че реформите, които бяха направени, бяха с подкрепата на ГЕРБ-СДС. Връщам мандата изпълнен", заяви Габриел.

Кандидатът за премиер представи следния състав на правителство:

Министър-председател и външен министър - Мария Габриел

Заместник министър-председател по европейските въпроси - Николай Денков

Министър на финансите - Асен Василев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие - Андрей Цеков

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на правосъдието - Атанас Славов

Министънр на образованието - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Катя Панева

Министър на културата - Кръстю Кръстев

Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева 

Министър на земеделието - Кирил Вътев

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков

Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков

Министър на икономиката - Богдан Богданов

Министър на енергетиката - Жечо Станков

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

Николай Денков: Предложеният кабинет е на ГЕРБ-СДС, не е съгласуван с ПП

Премиерът в оставка Николай Денков посочи, че предложеното от Габриел е кабинет на ГЕРБ-СДС, а не такъв, който да е съгласуван с ПП-ДБ. „Споразумението не е съгласувано с нас”, заяви още той.

„Съгласие за това, което направи Габриел, няма“, коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов и допълни, че са останали изненадани от предприетото.

Само съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел са поставили подписите си под коалиционното споразумение, стана ясно от коментар на Рая Назарян от ГЕРБ.

Президентът Румен Радев връчи вчера първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел. 

"Поемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност за това, че България има нужда от стабилност, която се крепи на ясни принципи и споделена отговорност. В тази връзка бих искала да ви помоля да седнем да споделим няколко допълнителни информации", заяви Габриел, приемайки папката.

След като взе мандата, Мария Габриел изрази надежда, че е възможно в следващите 24 часа преговорите да се финализират. Тя допълни, че споразумението и съставът на Министерския съвет вървят в пакет. „Нямаме различия по отношение на приоритетите на страната. Това, което е важно, е, че и приоритетите, и реформите, и Министерския съвет вървят ръка за ръка... Преговорите продължават и то още този следобед", каза тогава Габриел пред медиите.

ГЕРБ-СДС приеха мандата на фона на усложнената политическа обстановка в страната, след като в неделя вечерта преговарящият екип на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел, обяви, че с ПП-ДБ не са се разбрали за правителство. Стана ясно, че ГЕРБ иска споделена отговорност за управлението и поставиха ултиматум, че ако не успеят да се разберат, Габриел ще върне празна папка на президента.

Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че преговорите ще продължат днес до 12 часа на обяд. 

Преговорите приключиха в късния следобед и беше анонсирано, че кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев днес в 16:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
Изчегъртаният Бойко - изпран, изгладен, на бял кон, с нараснал апетит за реванш. Шиши до него, на черен анадолски ат. Продължаваме измамата. Джуджета, евра и нотариуси - на празнична софра. Скоро и румънците ще ни карантинират - ще минават през Сърбия за Гърция като по-чисто. Тука сссммммррррраддддд!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още