IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На консултациите при Радев: БСП, „Възраждане“ и ИТН поискаха предсрочни избори

Президентът завърши разговорите с политическите сили в 49-ото Народно събрание

16:08 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП, „Възраждане" и „Има такъв народ" поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това се случи днес в рамките на консултациите, които държавният глава Румен Радев организира с парламентарно представените партии.

Днес беше вторият и последен ден на консултациите при президента с парламентарните партии и коалиции преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Държавният глава се срещна с представители на „Възраждане", „БСП за България" и „Има такъв народ“ (ИТН).

Вчера президентът проведе консултации с представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„Възраждане”: Задължително е да има предсрочни избори

Във вторник първи на „Дондуков" 2 бяха поканени представители на „Възраждане". Според тях е задължително да има предсрочни парламентарни избори.

„Трябва да има предсрочни парламентарни избори“, заяви лидерът Костадин Костадинов на консултациите за съставяне на ново правителство при държавния глава.

Според Костадинов парламентарните избори са задължителни. „Това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически, не просто е вреден за държавата, той убива държавата, затова изборите са наложителни", категоричен бе той. За него изходът от кризата е само с тотална промяна на този модел.

„Винаги сме били готови да предложим вариант за управление и сме имали състав на правителство. Друг е въпросът, че няма да срещнем разбиране в този състав на парламента. Безвремието, в което е попаднала нашата държава, я убива. Не може да продължаваме така”, каза той. Според него „успешната ротация значи неуспешно развитие за България". 

БСП: Агонията може да бъде прекратена само с предсрочни избори

Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на съставянето на това правителство. Времето доказва тази позиция, а тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на консултациите при президента.

Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори, каза Нинова.

По думите ѝ това правителство е било създадено порочно, като е предало надеждите и очакванията на стотици хиляди хора за промяна на досегашния модел на управление.

Отиваме на предсрочни избори, не могат да се разберат как да си поделят държавата, заяви лидерът на ПГ “БСП за България” и пред медиите след консултациите при президента.

„По-добре да има избори, защото още девет месеца България да бъде подложена на това изпитание, само да се разпределят постове, да се овладява държавата, да се овладява съдебната система, да се препира Борисов, да се избелва мафията, да се връща моделът на управление, коментира Нинова. 

„В последните месеци чухте ли някакъв конструктивен разговор и решение най-вече, за здраве, образование, доходи. Не, всичко е овладяване на властта и избелване на мафията. Защо й е на България още девет месеца това, съвсем да ги легитимираме, да ги сложим на върха на държавата", допълни лидерът на БСП. 

ИТН: Избори, а след това – съставянето на експертно правителство

От „Има такъв народ“ (ИТН) също се обявиха за нови избори, като смятат, че правилният подход за управлението на страната е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа.

В този парламент няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Това каза председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов по време на консултациите при президента Румен Радев.

Този парламент беше изчерпан в момента на съставянето на правителството по този начин - между две политически формации с подкрепа на трета, които излъгаха избирателите си. Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си, смята депутатът от ИТН.

Йорданов добави, че за тях правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. И партиите си носят отговорността за експертите, които са представили, като това експертно правителство наистина трябва да има програма по сектори и разписана, включително като стъпки във времето. А не общи приказки – ще се борим с корупцията , ще правим съдебна реформа, незнаейки как, каза той.

Според Йорданов „трябва да минем през избори, защото най-малкото политическите партии, които са в момента в парламента, ще имат друга тежест“. „ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други политически партии също. Така тежестта на самите партии ще е различна и ако има разум в партиите, може да се върви в тази посока“, смята той.

Междувременно и днес продължават и разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за осъществяване на ротацията във властта. До момента не е ясно има ли постигнат консенсус и ще се стигне ли до споразумение за правителство с премиер Мария Габриел.

След консултациите при президента вчера Мария Габриел потвърди, че разговорите се водят в конструктивен тон, без червени линии. И подчерта, че е важно да се работи върху общ текст, в който водещи са изложените от ГЕРБ-СДС предложения.

Според Николай Денков преговорите трябва да приключат максимално бързо и да се стигне до споразумение. Денков отново заяви, че ПП-ДБ са готови за избори, въпреки че това не е добър вариант.

На 6 март Николай Денков подаде оставка като министър-председател.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България“(ПП-ДБ) се разбраха за ротационно правителство, при което премиерският пост да заеме първо Денков, а след това вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. През изминалия уикенд двете формации започнаха преговори за бъдещето управление.

След консултации с парламентарните групи президентът възлага на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство, съгласно Конституцията на България. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. 

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още