IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание прие оставката на премиера Николай Денков

Оставката беше приета с 216 гласа "за", без против и без "въздържал се"

11:25 | 06.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. Оставката беше приета с 216 гласа "за", 0 против и 0 "въздържал се". Премиерът и министрите ще продължат да управляват, докато не бъде избран нов министър-председател и състав на правителство.

Оставката беше гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на форум на ЕНП.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да завърти рулетката и да връчи мандата за ново правителство на Мария Габриел, която получава 7 дни, за да го върне изпълнен. В Конституцията няма изрично разписан срок, в който президентът да стартира процедурата с консултациите, предшестваща връчването на мандата, нито колко дълго може да продължи тя. Румен Радев вече каза, че няма да бави умишлено, така че би могъл да насрочи консултациите още другата седмица.

Вчера делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговарят с екипа на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Това е оставка, която подавам лично. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, каза премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна пред депутатите в отсъствието на министрите.

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията", заяви той.

„Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел", каза Денков. Той благодари на Мария Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета. 

„За пръв път в историята на страната премиер подава оставката си, защото е дал обещание да го направи“, каза по време на дебатите Кирил Петков. "Всяко едно споразумение е обещание. Преди девет месеца обещахме, че на този ден ще бъде подадена оставката и Николай Денков спази това обещание. Властта за нас не е крайна цел, а средство за промяна и докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще се движим напред", каза той.

По думите му през последните девет месеца са се променили много неща и като пример посочи измененията в Конституцията, приемането на страната в Шенген по море и въздух, бюджет с 3% дефицит. "Днес вече българите очакват да има премиер, който е образован, проевропейски, балансиран, никой да не е с монопол във властта… Задачата сега е да продължаваме с тези промени, хората очакват да има регулатори, които да се борят с монополите, прокурорите да имат само обществен интерес, службите да се борят за сигурността на всеки българин“, каза Петков.

„Павителството ще си отиде днес, но ни чака още от същото, и то по-лошо“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за оставката на премиера Николай Денков и министрите му. Според нея кабинетът е порочно заченат още в самото начало и неприемливо като сглобка. "В документите, които си раздават управляващите, всичко е за механизъм за овладяване на държавата, няма нито ред за проблемите на хората", каза Нинова. "Направихте го единствено в името на властта, събраха ви страхът и алчността – страхът да няма истинско правосъдие и моделът "Борисов", каза тя.

Нинова заяви, че правителството се е провалило във всичките си приоритети, заложени в управленската програма. "Влизането в Шенген е изпълнено на 3%, защото точно толкова е стокообменът по въздух и вода, и то в замяна на мигранти, което е факт и управляващите го крият. Вторият приоритет е приемането в еврозоната от началото на следващата година и там има провал. Овладяването на инфлацията до 3% беше друг приоритет, за да влезем в еврозоната, но няма да се постигне", посочи лидерът на БСП.

Нинова заяви, че няма и съдебна реформа, а съдебната катастрофа и хората я виждат всеки ден.

"Всеки десети работещ българин е беден, не му стигат доходите за оцеляване, дори да работи, и процентът на работещите бедни се увеличава. Каква реформа има в здравеопазването, когато умират хората по улиците, каква реформа в образованието, вижте учебниците, къде сме в касацията", попита още лидерът на БСП и обобщи, че "всичко е делене на постове, караници и скандали". "Това правителство е създадено за овладяване на държавата, а не за нейния просперитет и развитие", заяви Нинова.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че толкова гнусно и жалко управление не е имало досега. "Денков се изпързаля като сапун в турска баня, но както се казва, когато корабът потъва, първи напускат мишките", каза той, след като премиерът Денков напусна НС заради заседанието на Министерския съвет.

"Всички пагубни политики на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бяха прокарани благодарение на ГЕРБ", заяви Цончо Ганев от „Възраждане“ при разискванията в пленарната зала.

За 35 години страната ни е управлявана от „какви ли не срамни правителства“. За 35 години България е разорена, съсипана, най-бедната в ЕС по официални данни, коментира Ганев. "ПП и ДБ обещаваха, че ще разрушат пагубния корупционен модел на ГЕРБ, сега същият този модел управлява благодарение на ПП-ДБ", посочи той. По думите му в момента има пазарлъци не за политика, а кой какво ще овладее. 

"ГЕРБ две години обясняваха как България е в тежка икономическа криза заради управлението на ПП-ДБ, Борисов беше арестуван публично – какво стана? Стана това, че беше изнуден от Асен Василев да му гласува бюджета, всички пагубни политики на ПП-ДБ бяха прокарани благодарение на ГЕРБ", каза представителят на „Възраждане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още