IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчи първия мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

Папката взе кандидатът за министър-председател Мария Габриел

12:00 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел. Това стана днес на обяд съгласно предварително обявения график от държавния глава.

Теменужка Петкова, която представи кандидата за министър-председател Мария Габриел, заяви, че Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. "Смятаме, че това е една достойна кандидатура", каза Петкова.

От своя страна президентът напомни, че разполагат със седем дни, за да обявят структура и състав на кабинет. 

"Поемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност за това, че България има нужда от стабилност, която се крепи на ясни принципи и споделена отговорност. В тази връзка бих искала да ви помоля да седнем да споделим няколко допълнителни информации", заяви Мария Габриел, след което Радев закри срещата за медиите.  

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата пристигнаха съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната" - „Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков и министър-председателят в оставка Николай Денков, както и участниците от преговорния екип Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева.  

След като взе мандата, Мария Габриел изрази надежда, че е възможно в следващите 24 часа преговорите да се финализират. Тя допълни, че споразумението и съставът на Министерския съвет вървят в пакет. „Нямаме различия по отношение на приоритетите на страната. Това, което е важно, е, че и приоритетите, и реформите, и Министерския съвет вървят ръка за ръка... Преговорите продължават и то още този следобед", каза Габриел пред медиите.

„След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", заяви Николай Денков.

ГЕРБ-СДС приеха мандата на фона на усложнената политическа обстановка в страната, след като снощи преговарящият екип на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел, обяви, че с ПП-ДБ не са се разбрали за правителство. Стана ясно, че ГЕРБ иска споделена отговорност за управлението и поставиха ултиматум , че ако не успеят да се разберат до 12 часа днес, Габриел ще върне празна папка на президента.

Късно снощи Габриел съобщи, че от ПП-ДБ дори са отхвърлили тяхното предложение да се запази сегашният състав на правителството само с една промяна - ротацията на премиера и вицепремиера.

В отговор от ПП-ДБ настояха разговорите да продължат още седмица след връчването на мандата, тъй като Конституцията го позволява, а има какво да договарят още. От ПП-ДБ настояха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите.

След снощната извънредна пресконференция, на която Габриел заяви, че почти сигурно ще върне празна папка и ще има нови избори, от ПП отговориха, че са готови да дадат на първата политическа сила шест министерства и ротацията да се случи. Премиерът в оставка акад. Николай Денков подчерта, че няма претенции да бъде министър на външните работи. 

Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение.

„Нямаме право да кажем на българските граждани, че нямаме воля за реформи", заяви Христо Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов призова Бойко Борисов да се намеси.

На консултациите при президента Румен Радев, проведени миналата седмица,  БСП, „Възраждане“ и ИТН поискаха предсрочни парламентарни избори.

На 6 март Николай Денков подаде оставка като министър-председател.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за ротационно правителство, при което премиерският пост да заеме първо Денков, а след това вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. През изминалия уикенд двете формации започнаха преговори за бъдещето управление.

След консултации с парламентарните групи президентът възлага на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство, съгласно Конституцията на България. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още