IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков за споразумението на ГЕРБ: Не приемам такава радикална подмяна на приоритети

Борисов иска равнопоставеност в управлението на държавата, за да се носи отговорност

11:09 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков определи предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение като "радикална подмяна на приоритетите на правителството" и заяви, че не го приема.

„Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове“, заяви министър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, които договорихме преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“, каза Денков, цитиран от БТА.

„Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство“, допълни премиерът. 

Денков посочи още, че настоящето управление е било създадено със задачата „да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода“. 

„Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България. Постигнахме много заедно с парламента през последните девет месеца. Променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол върху действията на главния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с Висшия съдебен съвет, така че да осигурим независимост от вътрешна намеса върху правосъдната система, но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата. Предстои избор на състава на Висшия съдебен съвет, на антикорупционната комисия и на ключови регулатори“, коментира премиерът.

„Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия“, каза още Денков в началото на правителственото заседание. 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще бъде изготвен проект на коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), което да бъде за пълен мандат на управление. ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента, с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират.

В кулоарите на парламента Бойко Борисов днес потвърди, че предложението на ГЕРБ ще предвижда ротация на премиерите. „Това беше големият компромис, затова помолихме Мария Габриел да се върне от поста еврокомисар, за да има ротация, която да е приемлива за двете партии и това беше компромис“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Той отбеляза, че това не е меморандум, а коалиционно споразумение, което се прави в целия Европейски съюз, защото „на много места има подобни мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват заедно“. С пропорционалност, на базата на изборните резултати и споделена отговорност, след преглед на министрите и в зависимост от това, може те да получат 90%, каза още Борисов. 

В коалиционното споразумение ще предложим равнопоставеност в управлението на държавата, за да се носи отговорност, подчерта той и добави, че не са получили оценката на министрите.

“Трябва да има смяна, това е неработещ министър, за мен той не си е свършил работата“, каза Бойко Борисов за министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Ще предложа преговорен екип по коалиционното споразумение, който като подготви целия механизъм, да се съберем и да го одобрим, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още