IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тренд": Българите не очакват ротацията да промени управлението

Близо половината от участниците в проучване признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията

10:43 | 31.01.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма очаквания ротацията да промени управлението на България. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд".

Не регистрираме сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел, констатират социолозите. Според 56% от анкетираните ротацията няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Източник: Тренд Източник: Тренд

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията.

Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ декларират, че стоят плътно зад кабинета „Денков“. Сред избирателите на ГЕРБ четири от десет души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. С положително отношение към работата на правителството са и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Източник: Тренд Източник: Тренд

Без съществена промяна в края на януари е и оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

Няма динамика и в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ запазва първото място с дял от 24,8% сред гласуващите. Втората позиция е за „Продължаваме промяната-Демократична България“ със 17,8%. „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепата на 14,6% от гласуващите. ДПС с 13,8% е на четвърто място, а петото място остава за БСП (9,6%).

За пореден месец и „Има такъв народ“ запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4,8%.

Анкетата показва, че при евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.

Социолозите наблюдават лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори – от 30% през ноември до 34% през януари. 42% от анкетираните са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.

Проучването на "Тренд" е направено по поръчка на "24 часа" в периода между 17 и 24 януари чрез пряко интервю "лице в лице" с 1016 анкетирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Няма очаквания ротацията да промени управлението на България. * - Няма, защото няма изгледи скоро някой да извади Шиши и Винету от властта, след като Продължаваме Измамата - Д(е)Б(и)ли ги бетонира там. Най-наглото, нелегитимно, престъпно, измамно и продажно управление в историята на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още