IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Първият мандат е невъзможен, да гледаме към втория

Той отхвърли възможността за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел

18:11 | 20.03.24 г.
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Първият мандат е невъзможен, трябва да гледаме към втория мандат. Това каза пред bTV финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев за възможността за създаването на правителство с ГЕРБ-СДС.  

"Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо в българската политика не се беше случвало. Ти да обявиш кабинет, без министрите да знаят кои са другите министри в него!“, каза той и попита дали номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще изтегли предложения състав на правителство.

„Според мен Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“, каза той. Според него постъпката ѝ е показала абсолютна липса на лидерски качества.

Той посочи, че шанс за преговори с първия мандат е невъзможен, като допълни, че не ПП-ДБ са зачеркнали възможността за съставяне на правителство с него.

По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори, каза съпредседателят на ПП.

Аз лично не съм сигурен, че съм голям оптимист, но трябва да се даде шанс на процеса, каза Василев. Той заяви, че това дали премиерът ще е от ГЕРБ е въпрос на преговори, но не допусна възможност ПП-ДБ да подкрепи кандидатура на Бойко Борисов за премиер.

Асен Василев не знае Кирил Петков да е преговарял със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, нито е останал с впечатление Христо Иванов да иска избори. Василев потвърди, че са водени разговори с Атанас Атанасов да влезе в службите. Той подчерта, че преговорният екип от страна на ПП-ДБ не е водил преговори с Пеевски и намекна за влияние на депутата от ДПС върху народните представители от ГЕРБ.

На въпрос дали би се извинил на Мария Габриел, Асен Василев посочи, че ще се извини, ако я е обидил в лично качество. Той отхвърли твърдението, че проблем в преговорите е било името на министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Асен Василев коментира и изводите на мисията на Международния валутен фонд. Той посочи, че от 20 години МВФ иска отмяна на плоския данък и това не е нещо ново. Като ново обаче определи позицията на Фонда, че страната ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Едно служебно правителство обаче много трудно би продължило политическата част от процеса, свързана с присъединяването към еврозоната, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още