IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След месец затишие Киев отново е подложен на масиран ракетен обстрел

Русия използва до 6000 дрона на месец на бойното поле в Украйна

07:55 | 21.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След 44 дни на затишие Украйна отново беше подложена на масов ракетен обстрел. Украинските военновъздушни сили (ВВС) съобщават за излетели 11 стратегически бомбардировача Ту-95 от летищата във Волгодонск (Ростовска област) и Енгелс (Саратовска област), както и от Оленя (Мурманска област). По данни на Въоръжените сили на Украйна в нощната атака са изстреляни 31 балистични ракети и крилати, като всички са унищожени от системите за противовъздушна отбрана. Основната цел е била столицата Киев

 От ВВС на Украйна съобщават за изстреляни две аеробалистични ракети - свръхзвукови ракети "Кинжал" или аеробалистични ракети "Искандер М", или севернокорейските KN-23, на две вълни по града. За последно ракети "Кинжал" бяха използвани в масовите обстрели в началото на годината - през февруари. Тогава руснаците извършваха комбинирани обстрели с дронове и ракети.

В нощната атака са използвани и ракети от типа Х-55/Х-555/Х-101. Местните власти в столицата отбелязват паднали отломки, които са предизвикали пожари, включително и по жилищна сграда и детска градина, както и за избити стъкла от ударната вълна.

Десетима души са пострадалите след атаката, двама са хоспитализирани.

В ранните часове на 21 март отново има въздушна тревога и за Харков. В своето вечерно обръщение по повод 756-я ден от началото на пълномащабната война украинскят президент Володимир Зеленски отбеляза увеличаването на ракетните обстрели по приграничните Харковска и Сумска област и призова партньорите за средства за противовъздушна отбрана.

"Харков се нуждае от достатъчно системи за противовъздушна отбрана. Сумска област има нужда от ПВО, както и Черниговска област и всички други наши региони, които страдат от руски терор. Партньорите имат тези системи за защита и трябва да знаят, че противовъздушната отбрана трябва да защитава живота", заяви той.

Зеленски коментира още, че съмненията на Запада относно предоставянето на оръжия е от полза за Путин. "Путин трябва да загуби и това е въпрос на живот и смърт за демократичния свят. Когато той загуби, демократичният свят ще получи добра перспектива за поколения напред", каза още украинският президент.

По-късно днес започва заседанието на европейските лидери, на което ще бъде дискутирана отново и ситуацията в Украйна и нуждата от военна помощ за страната. На Европейския съвет ще се дискутира и използването на замразените руски активи в подкрепа на Украйна. България ще бъде представена от премиера в оставка Николай  Денков.

Преди ден украински дронове атакуваха летище със стратегическа авиация в град Енгелс, но няма информация за щети. На летището е имало 11 самолета.

 Руските военни използват до 6000 FPV дрона на месец

Руските военни използват между 4500 и 6000 FPV дрона на бойното поле месечно, сочат оценките на украинския военен анализатор Олександър Коваленко. Според него по този показател Русия превъзхожда Украйна, въпреки че украинците първи са започнали да използват този тип дронове на бойното поле.

Военни анализатори отбелязват, че от началото на 2024 година Русия подготвя повече от 100 оператора на FPV дронове,  които ще бъдат изпратени на бойното поле.

Коваленко отбелязва, че Русия има преимущество заради един основен факт - средствата за финансиране и големите заявки за доставки, които прави към китайски компании, които обикновено обслужват с предимство поръчаните големи количества.

Във войната на дронове обаче предимство има не количествата, а технологичните иновации, смята още военният експерт. Той припомня още ,че в първите дни на войната Русия е изстрелвала по 80 хил. артилерийски снаряда на ден, но въпреки това украинските военни са успели да противодействат на настъплението. "Войната в Украйна е на технологии и адаптация", пише още Коваленко и посочва, че един от начините за адаптация са средствата за радиоелектронна борба.

Експертът посочва още, че Украйна се адаптира и вече неутрализира 80% от всички изстреляни руски дронове "Ланцет". Месечно срещу Украйна се използват средно 250 такива дрона, чието производство е по-скъпо от това на FPV, които вече са основното средство за борба в близък радиус на действие на фронтовата линия.

90% от дроновете, използвани от Украйна, са местно производство

Министърът на цифровизацията на Украйна Михайло Федоров коментира пред британското издание The Guardian, че страната има потенциал да произвежда 2 млн. дрона от различен вид годишно. На Украйна обаче не ѝ достигат финансови средства, за да реализира това производство.

Повече от 200 украински компании са впрегнати в производството на дронове от различен тип и 90% от дроновете,  използвани от украинската армия, са местно производство, казва още министърът. Едно от малкото изключения са търговските квадракоптери, използвани за разузнаване.

Увеличава се интензивността на боевете около Лиман

За увеличаване на интензивността на бойните действия в направлението Лиман свидетелства сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Боевете се водят около Билохоривка, Золотаривка, Амполивка, Терни и Веселе, като руснаците разчитат на подкрепата на бойна авиация. Украинците са отблъснали 17 атаки в това направление. В направлението Купянск няма регистрирани атаки, но Русия използва авиобомби в околностите на Иванивка и артилерийски снаряди към Синкивка и Петропавливка и други населени места в региона.

Около Авдиевка има отблъснати 14 атаки около Бердичи, Семенивка, Тоненке, Первомайске, Нетаилове и Невелске. Руски военни кореспонденти коментират, че превземането на Орливка, което не е потвърдено от Украйна или независими източник, е влошило сериозно ситуацията за украинците в Тоненке.

Най-интензивни са боевете около Новопавливка като ВСУ отбелязва, че се удържа руският щурм към Краснохоривка, Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне. Отбити са 24 атаки в района.

През изминалото денонощие има регистрирани 70 директни бойни сблъсъка като под минометен и артилерийски обстрел за повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия.

Продължават атаките на проукраински настроени руски бойни части в Белгородска и Курска област. Според руски кореспонденти те са изтласкани от Козинка, макар че все още се водят битки около населеното място.

Президентът Владимир Путин коментира операцията в тези региони, като заяви, че "Русия би могла да отговори на тези противници, които нанасят удари по гражднска инфраструктура". Според  него обаче Русия има други планове и ги следва.

В Украйна смятат, че увеличената ракетна активност в приграничните райони е породена именно от операцията в Белгородска и Курска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още