IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем нови избори

Вицепремиерът в оставка остава отворен за преговори

22:55 | 22.03.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да се направи всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори, заяви пред БНТ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

„Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност“, изтъква тя.

Габриел потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) продължават, но отказа да влезе в детайли, докато окончателно не приключат.

На въпроса ще се водят ли разговори през почивните дни, тя отговори: "Оставам отворена за преговори".

Габриел обясни, че с връщането на изпълнения мандат на президента е дала шанс преговорите да продължат до последния момент.

"По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание", подчерта тя.

По думите ѝ Николай Денков е подал оставка без предупреждение.

"Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време", коментира тя.

Според Габриел в списъка с министри няма нито едно неизговорено име.

"Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори", изтъква още тя.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена - за Министерството на отбраната и на енергетиката.

"В този момент имах и друго предложение - да остане сегашният състав на правителството, да си дадем още няколко дни да се финализира споразумението и в него вече има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи", споделя още Габриел.

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение до момента е в обем от 14 страници и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

"Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет", посочва още Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 месец
Срам за България е тази к0-к0-к0шка... няма собствено мнение за нищо, какъв министър-председател може да е тя и на какво?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
тая за нищо не ставя... слушах я снощи по Панорама... кухха лейка, пълна със заучени празни фрази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Damian12
преди 1 месец
Госпожа Безгласна Буква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
Габриел, Гарганел - видяхме обидно посредствени хора в обидни за българите роли на улични мъссстии в злобна схватка за оглозган кокал. ИЗБОРИ! Бъдещето на България е орисано от лицето Пеевски, което грабна държавата, като се похвали, че е правило Конституцията. До сега Пеевски е унищожил всичко, до което се е докоснал - КГБ, Бургартабак, Лафка и др. България е наред. Габриел или Гарганел - с Борисов отзад - все това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още