IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да ограничи лидерството на Китай на пазара на зелени технологии

Брюксел започва ново разследване в сектора на вятърните турбини, което засяга и България

17:08 | 09.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия стартира ново разследване на субсидии, получени от китайски производители на турбини, предназначени за ветроенергийни паркове в Европа, съобщава Ройтерс. Очаква се то да бъде обявено в реч на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която тя ще изнесе във вторник в Принстън и която бе вече разпространена от ЕК. Разследването ще засегне в частност условията за развитие на вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.

На хартия Европейският съюз (ЕС) вижда Китай като партньор в борбата срещу изменението на климата. Търговската реалност обаче показва друга история.

Пекин отговаря на слабото вътрешно търсене със сериозни държавни субсидии и това е перфектната рецепта за свръхкапацитет - от електрически превозни средства до слънчеви панели, точно както ЕС поставя зеления преход начело на политическия си дневен ред, пише Politico.

Европа някога беше лидер в областта на възобновяемите енергийни източници, но бързото развитие на сектора в Китай от 2018 г. насам причини загуби за милиарди на водещите играчи в индустрията за вятърна енергия. Компаниите драстично съкратиха разходите, вкл. датската Vestas и притежаваната от Германия Siemens Gamesa.

ЕС се стреми да избегне грешката, която направи през последното десетилетие, когато китайските производители на слънчеви панели почти убиха своите европейски конкуренти.

Днешната игра за вятърните турбини наистина е „твърде позната“ на европейските политици, коментира дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Годините на бездействие по отношение на вътрешната промишлена политика на ЕС и политиката на отворени врати за зелени технологии наводни европейския пазар с китайски слънчеви панели въпреки опасенията относно материалите, произхождащи от западната провинция Синдзян, където ООН разкри нарушения на човешките права срещу уйгурската общност.

Идва и следващото голямо нещо: електрически превозни средства. Без да се притеснява от продължаващото разследване на Европейската комисия (ЕК) за държавните субсидии за произведените в Китай електромобили, китайският министър на търговията Уан Уантао увери китайските ръководители на компаниите за електромобили, че техните печалби на пазара са заслужени.

„Бързото развитие на китайските компании за електромобили зависи не от конкурентното предимство благодарение на субсидиите, а от устойчивите технологични иновации, всеобхватните промишлени вериги и вериги за доставки и пълната пазарна конкуренция“, коментира Уан на среща с директорите.

По-голямо безпокойство за ЕС е опитът на Пекин да укрепи икономическото си партньорство с Русия, тъй като войната на Москва срещу Украйна задълбочава изолацията ѝ от Запада.

Китайският външен министър Уан И коментира във вторник заедно с руския си колега Сергей Лавров, че и двете страни „ще търсят по-активно точки на сближаване за интересите на нашите две страни“ и „ще обединят сили в осигуряването на стабилност за глобалните промишлени вериги на доставки“.

Това противоречи на геополитическата игра на ЕС.

Очаква се в речта си в Принстън Вестагер да изложи идеята за по-широко използване на т.нар. оценки на надеждността. Тези критерии, както се очаква да очертае еврокомисарят по конкуренцията на ЕС, трябва да включват киберсигурност, сигурност на данните, трудови права и отпечатък върху околната среда.

Според предварително изготвените тестове Вестагер ще заяви, че ЕС трябва да възприеме по-систематичен подход, като разследва всеки случай поотделно. "И трябва да го направим, преди да е станало твърде късно. Не можем да си позволим да допуснем това, което се е случи със слънчевите панели, да се повтори и при електрическите превозни средства, ветрогенераторите или критично важните полупроводници".

Китай заема повече от половината от световния пазар на вятърни турбини. Според една оценка в рамките на четири години пазарният дял на Китай по отношение на световните инсталации е нараснал от 37% до повече от 55% през 2022 г. Посоката на движение е противоположна за европейските компании, чийто дял е намалял от 55% на 42% за същия период.

Съществува „много реален риск разширяването на вятърната енергия да бъде направено в Китай, а не в Европа“, коментира базираната в Брюксел търговска организация WindEurope в изявление за Politico. Това е благодарение на китайските държавни субсидии, казват експерти.

„Китайският вятърен комплекс е бенефициент на преки и непреки субсидии в цялата верига на стойността“, казва Джоузеф Уебстър, старши сътрудник в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Разследването на турбини за вятърни генератори ще бъде съгласно регламента на ЕС за чуждестранните субсидии, който позволява на ЕК да оцени дали те позволяват на компаниите да представят прекалено изгодни оферти в обществени търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 седмици
Имаме един лаф нашенски ,който доста точно описва ситуацията. А именно: Кой ми *** бате в гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
wart
преди 3 седмици
"'''Синдзян, където ООН разкри нарушения на човешките права срещу уйгурската общност."''''' Какво общо има с ел. колите или слънчевите или вятърните турбини това .Бесспорн цивилизованите , демократичните, свободните сви...не губят пазара не само в света даже и в Европа . Как да спрат икономическият подем постоянн създават препятстви , търсят как да обвинят Китай за всичко няма значение какво ще е . Естествено сега е на мода да казват като болни от неизлечимата болест шизофрени- "'''Заплаха,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още