IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между две четения: Великденската добавка за най-бедните пенсионери ще е 100 лв.

На второ четене в бюджетна комисия депутатите увеличиха добавката, която ще струва 54 млн. лв. на ДОО

13:01 | 10.04.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

На второ четене в бюджетна комисия беше решено великденската добавка за пенсионерите с пенсии до 526 лв. да бъде по 100 лв., съобщава БТА. Предложението беше одобрено с 12 гласа „за“ и 6 – „въздържал се“.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, общият брой на пенсионерите в страната е малко над 2 млн. души, а под линията на бедност от 526 лв. получават 534 000 от тях. За добавките от по 100 лв. ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

В НОИ се подготвяме и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май, съобщиха представители на институцията. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи, посочиха от Института. По предварителни данни НОИ има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, но по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева.

Предложението на Корнелия Нинова („БСП за България“) всички пенсионери да получат добавка, като тя да бъде 100 лв. за най-бедните и по 50 лв. за всички останали, не беше одобрено.

На заседанието си миналата седмица комисията одобри идеята на депутатите от ГЕРБ-СДС и от ДПС – Деница Сачева, Теменужка Петкова, Йордан Цонев и Станислав Анастасов, за отпускане на по 75 лв. за пенсионерите с пенсии до линията на бедността. Мярката щеше да струва 40 млн. лв.  

Очаква се окончателното гласуване на допълнителните средства за пенсионерите в пленарна зала да се състои на 12 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 2 седмици
Само за протокола: не за 'най-бедните пенсионери', а за получаващите ниска пеция. Щото може да получаваш ниска пенция и да не си беден( а да си имотен и с гоу'еми допълнителни доходи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още