IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социална ли е мярката за великденска добавка към пенсиите?

Демографският проблем е голям, имаме нужда от пенсионна реформа, заявиха Христина Христова и д-р Юлиан Войнов

18:45 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор

С политики държавата може да облекчи хората. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова в коментар, че 540 хиляди души пенсионери по данни на статистиката ще посрещнат Великден под линията на бедност. Ако се приеме искането на ГЕРБ и ДПС те ще получат еднократно по 75 лева, а тази мярка ще струва на бюджета около 40 млн. лева. Против идеята се обяви финансовият министър в оставка Асен Василев, който смята, че с еднократни помощи не се решават проблемите на пенсионерите.

"Темата за добавките е стара. Още през 2003 дадохме първите добавки. Винаги е имало проблем с обществената комуникация. Нарича се добавка към пенсията, но не е такава – това е социално плащане, помощ на държавата към хората в пенсионна възраст“, посочи Христова и добави, че тя не трябва да е еднаква за всички.

Икономистът д-р Юлиан Войнов обърна внимание, че в момента в хазната няма 40 млн. лв. и няма яснота дали ще ги има до края на годината. "Очаква се да постъпят на база на изпълнение или преизпълнение към момента. Ако има икономически сътресения, може да се увеличи безработицата като допълнителни плащания“, предупреди той.

По думите на икономиста „социално не е добър подход“ разпределянето на добавката и даде за пример изказването на министъра, че при разлика от 1 лев под 526 лева и над 526 лв., означава, че единият пенсионер ще вземе с 8-10% повече, докато другият ще остане със същата пенсия.  

В социалните плащания има явление, наречено "синдром на границата", стана ясно от думите на Христина Христова. „От гледна точка на справедливостта – трябва да има доходен критерий. Дали има избори или няма избори – преди всичко е политическо решение", обясни тя и настоя да се търси справедливата формула при изчисляване на помощта.

Д-р Войнов призова да се направи сериозна пенсионна реформа у нас. „Тя започна през 2015 г., но тръгна в грешна посока. България има сериозен демографски проблем. Трябва да погледнем в бъдеще“, настоява икономистът.

Бившият социален министър също смята, че проблем с пенсионните системи има в целия Европейски съюз и в основата му е демографската ситуация. „Ние не можем да преодолеем сивата икономика напълно и това, че не се внасят напълно осигурителни вноски“, посочи Христова. Тя напомни, че в последните 5-6 години имаше много административно-партийно-политическо вмешателство за промени в пенсионната система.

Д-р Войнов пресметна, че в момента се разчита само на вътрешни трансфери в бюджета на НОИ. "Има времеви луфт, в който може да се създаде напрежение, което може да означава или забавяне на следващи пенсии, или лишаване на групи от населението. Това не е прецизирано. Един от факторите, които влияят на допълнителните приходи в НОИ, е инфлацията", предупреди икономистът.

Бившият социален министър отбеляза, че добавките трябва да бъдат разглеждани и на фона на "огромния дефицит" за пенсия, който имаме.

Изземва ли функциите на Министерството на финансите парламентът? Как ще се постигне стабилност в пенсионната система?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още