IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДПС предлагат великденски добавки за най-бедните пенсионери

Раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите, заяви Асен Василев

16:48 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Великденска добавка в размер на 75 лв. да бъде изплатена еднократно на пенсионерите, които се намират под линията на бедност, предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии.

Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика, и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси, предава БТА.

Предложението засяга 534 хил. пенсионери, които живеят с пенсия под 526 лева, обяви на брифинг Деница Сачева (ГЕРБ) и добави, че ако бъде одобрено, ще струва около 40 млн. лева на държавата.

„В страната има 534 хиляди души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв. Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки“, каза Сачева и допълни, че разчитат на подкрепа от всички в парламента. 

След приемането на законопроекта от Националния осигурителен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден. 

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия обясни, че разходите за великденските добавки няма да касаят трансфери от бюджета, а ще бъдат посрещнати с „вътрешни размествания в бюджета на Държавното обществено осигуряване“. „В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество“, добави той. 

Раздаването на бонуси по празниците беше прекъснато от финансовия министър Асен Василев в кабинета на Николай Денков, когато в края на 2023 г. правителството не изплати коледни добавки на пенсионерите с аргумента, че е по-добре да се увеличават трайно пенсиите, отколкото да се дават еднократни бонуси.

Пенсиите трябва да се вдигат трайно на всички пенсионери, а не да се дават еднократно добавки. Така финансовият министър в оставка Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ и ДПС само пенсионерите с пенсии под линията на бедност да получат великденска добавка от 75 лв.

Според Василев това предложение би означавало допълнителни средства да има само за 20-25% от пенсионерите. Освен това към момента НОИ не разполага с необходимата сума – до края на февруари са събрани 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено, а до края на март се очаква от осигуровки да бъдат събрани към 10 млн. лв., обясни Асен Василев на извънреден брифинг в отговор на инициативата на ГЕРБ и ДПС.

Василев отбеляза, че според него е по-добре, ако има излишък, той да бъде разпределян трайно между всички пенсионери.

Той коментира и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, като посочи, че за да бъде получено, трябва парламентът да приеме правилата за избор на членове на антикорупционната комисия, пътна карта за енергийния преход, двата законопроекта за корупцията по високите етажи на властта и закона за личния фалит.

„Тези решения не влизат в програмата на парламента. Това означава, че докато не се приемат тези законопроекти, второ плащане няма да се получи“, каза финансовият министър в оставка Асен Василев.

* Допълнено с позицията на Асен Василев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още