IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни добавки за пенсионерите няма да има, потвърди финансовият министър

Поетият нов външен дълг е при много добри условия, каза Асен Василев

13:14 | 07.11.23 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Коледни добавки за пенсионерите няма да има тази година. Това каза финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че политиката на Министерството на финансите е насочена към трайно увеличение на пенсиите.

„Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%. За следващата година са нужни финални разчети, но вероятно ще се вдигнат с около 11 на сто“, каза министърът. По думите му това означава, че пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец. „И това е много по-честно за тях, отколкото за разчитат на подаяния веднъж в годината“, посочи финансовият министър.

От години по традиция за Коледа правителството отпуска по 50 лв. на пенсионерите. Още в края на октомври обаче финансовият министър обяви, че подобен разход не е заложен в бюджета.

По време на третото издание на форума Powers Summit Асен Василев изрази надежда през първата половина на 2025 г. България да е пълноправен член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Работим много активно по приемането на България в Шенген и еврозоната", каза още Василев и уточни, че "законодателно сме готови за еврозоната, остава само един технически закон за БНБ". "Публичните финанси на страната са стабилни, остава само критерият за инфлация, но виждаме че цените на енергията и храните падат по-бързо“, каза Василев, цитиран от БТА.

Към края на седмицата се очаква проектобюджетът да е готов, уточни министърът. „Очакваме над 3% ръст на БВП, залагаме 4,8% инфлация, но тя може да е по-близо до 4 на сто. През 2024 г. залагаме БВП да достигне 205 млрд. лева. Ръстът на БВП през тази година може да е малко над 1,8 на сто, каза още финансовият министър. 

Василев посочи, че правителството работи за максимално висока държавна помощ на бизнеса за капиталови инвестиции. „Ако приближим доходите на хората с още 20% до средноевропейските, ще започнем да връщаме хора в България. Но затова е важно да оправим системите на здравеопазването и на образованието“, посочи още той. 

„На чуждите инвеститори, които идват в страната, казвам, че ако са дошли заради евтината работна ръка, по-добре да си ходят вкъщи. Няма как да направим богата държавата с евтин труд“, заяви Василев. Ако успеем да направим така, че частните капиталови инвестиции да стигнат 20 млрд. лева, можем да имаме ръст на икономиката от 6-7 процента, каза финансовият министър.

Относно поетия нов външен дълг Асен Василев каза, че България е поела външния дълг при много добри условия и спред 150 базисни пункта.

„Предлагането беше почти три пъти по-голямо, отколкото имахме нужда, и затова два пъти одобрихме условията в рамките на деня. Парите ще се използват, както е записано в закона за бюджета. Една основна част от него, около 1,5 млрд. евро, ще отидат за връщане на стар дълг през първото половина на следващата година“, поясни министърът. Лимитът за нов дълг догодина ще стане ясен след приемането на данъчните закони в парламента, каза още министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ggmahlrmqa
преди 5 месеца
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> http://gg.gg/ketobg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
odysey
преди 5 месеца
Хайде сега една статия и за данъците на имотите, да си вдигнете рейтинга, че все едни и същи пенсии са тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: Repoman ... а защо да им ги вдига постоянно ?! миналият път като им ги вдигна гласуваха ли за него ?! не ... сега пак ли същата грешка да прави ... ?! ... а Бащицата като дойде Нова Година едно пале с кинти за пенциите и по две чекмеджета за него ... и вълка сит и агнето цяло и изборите печелеше ... много бързо Му забравихте на магистралостроителя и говоренето "аз ви давам , аз ви давам" и заигравките и чекмедежетата и апартаментите и крадените джипки на министрите и саковете с кинти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Repoman
преди 5 месеца
До: khaoСъгласен съм, че трябва да вдигнат пенсиите, но не ги вдигат. Тази година Юли ги индексираха по Швейцарското правило (все едно сме Швейцария ..., т.е. с нормални пенсии), реално не ги вдигнаха, просто покриха половината от инфлацията и половината от вдигането на ОД. За догодина също индексация, но без някакво вдигане. Така че като маха добавките, поне да предложи вдигане, а не индексация. Но не го прави, само замазва положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: Repoman а защо трябва да има добавки? Трябва да им вдигнат пенсиите, а не да им мятат подаяния, за да може една мутрааа да се прави на велик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Repoman
преди 5 месеца
Много хитро министър Василев остави отсвирването на хората за след изборите, за пенсионерите след като нямаха Великденски, сега няма да има и Коледни, няма да има и каквито и да било други добавки. А за новия дълг бил с 1.5% спред, но спрямо какво не се казва, явно е някаква държавна тайна ... Не е ли това обществена информация? Изобщо цялото положение май взе да отива в канала и то предсрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още