IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Пенсиите се увеличават с по-бърз темп от ръста на осигуровките

Каква доходност ще постигне България при излизането на международните пазари с две емисии, коментира Васил Караиванов

10:21 | 07.11.23 г.

Политиката на правителството е да вдига пенсиите, но в същото време тяхното нарастване е по-бързо, отколкото могат да се генерират приходи през осигуровките, което създава дефицит. Решението е покачването на максималния осигурителен доход, а това създава напрежение в обществото. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

„В момента нивото от 3200 лв. максимален осигурителен доход чисто психологически е върхът, но след него може да последва счупване“, предупреди той.

Васил Караиванов посочи, че с промените в данъците, които засягат Бюджет 2024, се въвеждат малки промени на законодателството, които разрешават или не разрешават на НАП да обявява определени граждански договори за скрити трудови договори.

Във връзка с турбулентната икономическа обстановка икономистът посочи, че войните траят около 2-3 години, но последствията от тях отнемат още от 3 до 5 години. В следващите седем години няма да видим по-спокойните времена в икономиката. В момента следим дали след тези два конфликта няма да се появи трети в ролята на „черен лебед“, каза Караиванов.

Според него може да се очаква „рецефлация“ – рецесия или инфлация с нисък ръст на икономиката, или спадове.

„От гледна точка на потребителите те не усещат инфлацията, ако първо са им нараснали доходите, а след това са се покачили цените – в обратния случай усещането е много по-неприятно, въпреки че крайният ефект е един и същ“, обясни икономистът.

Какви са икономическите трендове в Европа? Ще се изравнят ли лихвите у нас с тези в еврозоната? Ще повлияят ли политическите процеси на икономиката? Запазването на рамката на ДДС и ставките от 9% за ресторантьорите ще изсветлят ли бранша? Защо нивото на рецесия в Германия ще се задържи по-дълго време?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още