IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ако България приеме еврото, лихвите ще паднат

Кабинетът залага над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции, изтъква финансовият министър

19:50 | 03.11.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако България влезе в Шенген и приеме еврото, лихвите ще паднат, заяви пред БНТ Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

"Цените ще са такива, каквито са и в момента. Има една година период, в който цените ще се обявяват и в евро, и в лева. Банките и държавната администрация също се готвят усилено", уточни Василев.

Той посочи, че правителството предвижда големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и образование. „Залагаме над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж“, изтъкна финансовият министър.

"Работим по проектобюджет за 2024 г. в няколко варианта. Данъчните закони ще бъдат приети в първата половина на ноември. Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%. Ръстът на доходите, който очакваме, е някъде между 10-15% на годишна база", каза Василев.

Той обясни, че в правителствената програма е заложено трудът да се заплаща добре.

"Това, което казвам на много чуждестранни бизнес делегации, когато дойдат в България, е, ако сте дошли за евтина работна ръка - по-добре си отивайте вкъщи. Ние искаме добре платени работни места, а в същото време фирмите да бъдат подпомогнати, за да станат по-производителни", коментира Василев.

Василев съобщи, че бюджетът за култура е повишен с 50%, след като тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на протести заради ниските заплати.

Министърът на финансите обясни, че се работи много активно за влизането на България в Шенген.

"Вече официално излезе комисия, която да каже, че сме покрили почти всички критерии", каза още той.

Министърът на финансите обясни причината за теглене на нов външен дълг.

"В бюджета е записано, че, когато имаш дефицит трябва да го финансираш. Максималният дълг, който държавата можеше да вземе, е 7,5 млрд. - 3, от които са за стар дълг. Съотношението на дълг и брутен вътрешен продукт падна и ще продължи да пада", коментира Василев.

От думите му стана ясно, че "Лукойл" от 2009 г. до 2020 г. са реализирали около 1,8 млрд. лв. загуба и не са платили данък печалба.

"Това, което правим с "Лукойл" е да затворим една дупка в закона, за да си платят данъците сега, не след една година. Тази година чакаме от "Лукойл" над 400 млн. лв. данък", добави Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 6 месеца
Информацията е публична в сайта на БНБ, макар и обобщена... По-важното е, че ръста на депозитите изпреварва ръста на кредитирането, което ще рече че тренда е ясен. И пари има с лопата да ги ринеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
Целя да ти кажа, че това че в банките през годините хората са депозирали пари, които в момента са 130 или 140 млрд не значи, че банките ги имат, тези пари са инвестирани в някакви активи. Те нямат и ангажимент да държат 1 към 1 резерви.Като казваш те са свръхликвидни и няма да вдигнат лихвите, еми не е така и вече лихви се вдигат и то сериозно. Като твърдиш, че банките са свръхликвидни ти някаква информация имаш за салдата по сметките им ли или колко пари имат във валутния салон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 6 месеца
Приятел не знам какво точно целиш с тези постове, но те не кореспондират с реалността. Основните приходи на банките идват от такси и е изключително лесно да провериш състоянието на банковата система. Рекордни печалби! При това нивото на отпусканите кредити продължава да се повишава! Просто депозитите растат по бързо. При среден МЗР от около 6-8%, МЗР у нас е 12%. Да ако го направят 120% ще се усети! По същия начин може да решат да национализират банките или друга фантазия ама гоним реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
И стига с това цената на ресурса е 0. Много е евтино да поддържаш клонова мрежа с тия наеми, да плащаш заплати на хиляди служители, да поддържаш системи, да плащаш данъци, да плащаш печалба/дивидент и какво ли още не. Не им е толкова лесно на Банкерите. За да може 1 човек или бизнес да си остави парите в банката и да знае, че като му потрябват ще може да си ги вземе банката е изградила всичко това. Та даже и за охрана праща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: xapoznai само да знаеш, че 50 % от Американския държавен дълг или около 17 трлн. долара в следващите 3 години изтича и трябва да се плати, това ще стане естествено с нов дълг. И не е все тая колко е МЗР, ако го направят 20 % банките ще го усетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
Все тая колко е МЗР при положение, че цената на ресурса е 0! На банките не им струва нищо. Принципно трябва да ограничи количеството на отпуснати кредити, но реално нищо не прави, защото пари има повече от достатъчно на 0%. Банките са от основните държатели на ДЦК, заедно с пенсионни и инвестиционни фондове просто няма достатъчно количество държавен дълг на пазара. Ако имаше щеше да супер конкурент на кредитирането и вероятно щеше да започне повишаване на лихвите по кредити, а после на депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: xapoznai пък и като говориш за свръхликвидност е добре да гледаш МЗР, в Бг е 12 %. Това се изисква от банките да подсигурят, не е кой знае каква сума. Ти ако мислиш, че банките държат 1/1 резерви нещо сериозно си се объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
Пропуснал си само,че БНБ вече вдигна МЗР, че при определяне на кредитния параметър се гледа също кредитна история както и дохода, пропуснал си и че търговските банки може и да не купуват Бълг. държавен дълг,а БНБ е в борд. А основния ти пропуск,е че тези 3-4 банки,които реално работят в България не са Български. Таргетите и целите се спускат отвън. Спора го приключвам, смятам, че е излишен. Моята прогноза за лихвите е по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
И накрая, но най-съществения риск от повишение на лихвите е правителството. Тъй като парите в банките седят на 0%, а цената на международните пазари е около 4% + премия има логика държавния дълг да използва тези средства. Така ще се появи конкуренция и банките ще могат да избират между 3% ипотека и 3,5%(предполагам) държавен дълг и е повече от ясно кое ще изберат. Ако парите в банките (депозитите), които банките могат да използват за кредитиране и парите които трябват за кредитиране се изравнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
За разлика от европейските банки, които се финансират от ЕЦБ, която вдигна финансирането на 3,75 у нас все още депозитите са на 0%. За да има повишение трябва да се случат няколко неща - сумата на депозитите да вземе да намалява - няма такъв индикатор, устойчиво депозитите растат повече от кредитите. БНБ да предприеме мерки и да застави банките да държат повече пари, които не могат да използват за кредитиране(което също няма да има голям ефект, защото цената на ресурса е 0%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още