IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България набра нов дълг от 2,3 млрд. евро на международните пазари

Страната ни може да поеме нов дълг от 7,5 млрд. лв. за цялата година

23:22 | 06.11.23 г. 4
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

България набра външен дълг от 2,3 млрд. евро с две емисии на външните пазари, потвърдиха дилъри на ценни книжа.

Обикновено Министерството на финансите изпраща официално съобщение ден по-късно.

Новият дълг е разпределен в две емисии, съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години.

Интересът е бил голям, според източник на БНР, който определи операцията като "избрана в много добър момент" и "ударна", тъй като е постигнато свиване на спредовете. 

Общо страната ни може да поеме нов дълг от 7,5 млрд. лева за цялата година. Той е предназначен за покриване на стари задължения и на дефицита. 

През януари страната ни набра 1,5 млрд. евро от външните пазари в условията на удължителен закон, с което тогава се изчерпа възможността за нови заеми към онзи момент. Така бе изпусната и възможността необходимият дългов ресурс да бъде набавен на по-изгодна цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dikens15
преди 6 месеца
До: zelka007 Мхм пък като ни трябват долари ходим на американските пазари, за паундове сме в Англия и т.н. Глупости на търкалета, вземи се образовай малко или спри да пишеш т*потии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 6 месеца
До: Repoman ... Финално постигнатите доходности още не са оповестени от министерството, но според информация от пазара, базирана на постигнатите спредове спрямо mid-swaps, става дума за нива около 4.7% за седемгодишните и 5.1% за дванадесетгодишните ... и второ , евра според теб откъде се набират най-ефффтино , от нашият пазар или от този на еврозоната ?! когато им трябват левове играят на нашият ... :))) ... интересът към емисията е бил 3 пъти над необходимото ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
България е държавата на мафията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 3
Repoman
преди 6 месеца
Добре де, икономически сайт да публикува толкова неълна новина. На каква доходност е пласиран новия дълг? Или е държавна тайна? Защо няма интервю с властимащ, който да обясни защо са избрали външния пазар да плащат високи лихви, а не вътрешния ни, където сме лихвен рай и лихвата щеше да е не повече от 2%, защото ипотечните са на 2.5%?Около новината има много въпроси, но реално информация по тях няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още