IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите ще се увеличат с 11% от средата на годината

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, коментира социалният министър Иванка Шалапатова

12:57 | 09.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Иванка Шалапатова. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Иванка Шалапатова. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, но от средата на годината пенсиите ще бъдат вдигнати с 11%. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова пред Нова телевизия. 

„Не съм получавала цифрова оценка за моята работа, имам прекрасен диалог и с Мария Габриел, и с Николай Денков. Разговаряхме, те знаят всички мерки в нашата управленска програма, без една те се движат без забавяне, така че ние имаме пълно изпълнение на нашите цели. На този етап нямам индикация, че има неудовлетворение от резултатите, които постигаме“, каза още Иванка Шалапатова. Тя отбеляза обаче, че решението дали да остане министър на труда и социалната политика след ротацията не го взема тя. 

„Четири години беше забавена възможността работещите граждани и безработните лица да придобият достъп до обучение за дигитални компетенции. Това беше наваксано и на 21 декември миналата година обявихме процедурата – в рамките на две години половин милион българи могат и вече имат достъп до безплатно обучение на сайта на Агенцията по заетостта, това е програма, която вече тече“, обясни министърът в оставка, цитирана от БТА. 

Основна грижа на нашето министерство е работната сила да бъде компетентна, да има висока производителност, тогава да може да очаква и по-добри възнаграждения, посочи тя. 

Шалапатова подчерта, че минималната работна заплата е увеличена с рекордните почти 20%. Активизират се и неактивни икономически лица с интензивна посредническа дейност – 45 000 лица само за миналата година вса активизирани на пазара на труда, което е с 38% повече от предходната година. По Националния план за хората с увреждания също текат проекти за активиране, изброи Иванка Шалапатова. 

Ресурсът, който социалните партньори са привлекли през кандидатстване през Министерството на труда и социалната политика по програма „Развитие на човешките ресурси“, е 52 млн. лева, отбеляза още Иванка Шалапатова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още