IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Маркет линкс“: Над 8 пункта разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предсрочния вот

Тъй като третият и четвъртият са максимално близо, може да се окажем пред турбулентна ситуация на пренареждане на силите, смята проф. Росен Стоянов

10:44 | 12.04.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Повече от 8 процентни пункта е разликата между резултата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в нагласите на гласуващите за предсрочните парламентарни избори, сочат данни на „Маркет линкс“ от проучване, проведено съвместно с bTV.

За ГЕРБ-СДС биха дали гласа си 25,5% от гласуващите, а за ПП-ДБ – 17,1%, показват резултатите от изследването сред 1046 души над 18 г. между 30 март и 7 април.

На трето място сред заявилите, че ще гласуват, е ДПС с резултат 11,8%, а четвърти са „Възраждане“ с 10,3%. БСП събира подкрепата на 8,7%, а „Има такъв народ“ остава под прага за влизане – с  3,9% сред гласуващите.

„Независимо от класирането, което може би ще е огледално на това, което видяхме на последните избори, вътрешната динамика в пропорцията, в съотношенията на резултата, се вижда като тенденция, която ще предопредели съвсем други отношения“, каза в студиото на bTV преподавателят по политически комуникации проф. Росен Стоянов.

Тъй като третият и четвъртият са максимално близо, може да се окажем пред една много динамична и турбулентна ситуация на пренареждане на силите, каза той.

Според Добромир Живков от „Маркет линкс“ изглежда политиците не са достатъчно убедителни за тези избирателите, оттеглили подкрепата си основно от „Продължаваме промяната“, разочаровани от решението за досегашната управленска конфигурация, и разочаровани от това, че не е обяснено достатъчно добре защо този политически компромис е трябвало да бъде направен.  

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят.

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, показват резултатите от проучването. 18% са гневни от политическата ситуация в страната, а 14% – тревожни.

Избирателите дават оценка 2,7 по 6-балнта училищна система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета „Денков“.

При отделните избиратели оценките не са много по-високи. Избирателите на ПП-ДБ посочват, че оценката им за кабинета е 4,2, а тези на ГЕРБ-СДС – 2,8.

Продължава да намалява доверието в институциите. Доверието в Народното събрание през септември е било 15%, докато през март – 9%. Това в правителство през септември е било 21%, а сега е 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vanaia
преди 2 седмици
Извинявайте ама Кой нормален ще гласува за ппд 17% че това е направо печат за одобрение на това което са направили досега контрабанда измами външни дългове наши ваши хора и има толкова хора които ги подкрепят е не е за вярване ГЕРБ същата картинка Само дето са малко по-зле. Нови хора ни трябват Това е положението ново и докато тая *** всичката изчезне. Гласуваме за партии които не са били във властта Или още не са били в парламента Това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още