IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите 2 в 1 ще струват над 98 млн. лв.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 година

17:50 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 98,179 млн. лева ще струват подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от България на 9 юни. Правителството одобри план-сметката за разходите за изборите, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, които предвиждат пликове за гласуване, протоколи, удостоверения.

Разходите за изборите ще покрият логистичното осигуряване на областните и общинските администрации, и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на общинските и секционните избирателни комисии.

Предвидени са средства за осигуряване на гласуването в чужбина; за охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност.

В разходите за изборите са включени и суми за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдение и видеозаснемане на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, за материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

От Министерския съвет напомнят, че решението е взето в съответствие с Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още