IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След половин година забавяне САЩ са готови да пуснат помощта за Киев

Институцията одобри още и подкрепа за Израел, Тайван, както и възможността за изземване на руските активи и забрана на TikTok

21:27 | 20.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Майк Джонсън. Снимка: Bloomberg LP
Майк Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

След забавяне от близо половин година Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) пусна помощта за Украйна. В подкрепа на пакета, внесен от председателя републиканеца Майк Джонсън, гласуваха 311 представители на Камарата, а против бяха 112, един се въздържа.

Помощта за Украйна беше подкрепена от повече от демократи в залата - 210, но голям брой репубиликанци също бяха "за" - 101. По време на гласуването демократите развяваха украински знамена.

Пакетът обаче може да коства поста на Майк Джонсън, тъй като част от крайните течения при републиканците бяха против отпускането на средства за Украйна. Той може да бъде спасен от демократите, които обаче отказаха да коментират подобни сценарии преди заседанието, посочва CNN.

Пакетът на Джонсън предвижда 61 млрд. долара за финансова и военна помощ за Украйна, от които 23,2 млрд. долара за покриване на оръжия и боеприпаси от резервите на Пентагона. 11,3 млрд. долара за подкрепа на американските операции в региона, а 13,8 млрд. долара отиват за покупка на оръжия и боеприпаси.

Финансовата подкрепа е в размер на 26 млрд. долара, която ще бъде отпусната под формата заем. Президентът на САЩ ще има право да половината от помощта, но не по-рано от средата на ноември 2024 година.От 11,3 млрд. долара за "операциите на САЩ в региона" част ще отидат за държави, пострадали от войната в Украйна, става ясно още от публикуваните текстове.Заради недостига на снаряди украинските военни отстъпват на фронтовата линия, а съотношението на изстреляните снаряди е 1 към 10 в полза на руснаците.

"Демокрацията и свободата винаги ще имат значение в света и никога няма да бъдат победени, докато Америка помага за защитата им", коментира в социалната мрежа Х президентът на Украйна Володимир Зеленски, минути след като помощта беше одобрена

Камарата на представителите разгледаха още няколко законопроекта, свързани с международна подкрепа, отпускана от САЩ. Един от тях е помощ в обем на 28 млрд. долара за Израел, която получи голяма подкрепа от двете партии в Камарата - за гласуваха 361 представители. 360 представители на Камарата подкрепиха и възможността за конфискуване на замразени руски активи в полза на Украйна.

Камарата отпусна още помощ и за Тихоокеанския регион  - за ограничаване на влиянието на Китай, както и възможност за забрана на TikTok на територията  на САЩ.

Пакетите трябва да получат одобрението на Сената (горната камара на Конгреса), които сигнализираха, че ще разгледат текстовете през следващата седмица. Очакванията са, че законопроектите ще получат одобрение - доминираната от демократите институция преди месеци одобри помощ за Украйна, Тайван и Израел, но в общ пакет на стойност 95 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън също заяви, че ще одобри пакетите, ако те бъдат одобрени от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още