IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът назначи служебния премиер Главчев и за външен министър

Директорът на ДФ "Земеделие" Георги Тахов става министър на земеделието и храните на мястото на Кирил Вътев*

10:55 | 22.04.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът издаде указа за смяна на министрите на външните работи и на земеделието.

Служебният министър-председател Димитър Главчев поема поста и на министър на външните работи. Досегашният служебен министър Стефан Димитров е освободен.

Директорът на ДФ "Земеделие" Георги Тахов става министър на земеделието и храните на мястото на Кирил Вътев.

След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

По-рано днес Димитър Главчев официално внесе предложение в президентството той да заеме поста и на външен министър.

Министър-председателят Димитър Главчев предложи промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев.

Ако президентът приеме предложението, той трябва да издаде указ, с който да назначи служебния премиер и за министър на външните работи, а Георги Тахов за министър на земеделието на мястото на Кирил Вътев.

Преди дни служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство. Впоследствие Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи.

Пред БНТ служебният премиер Димитър Главчев посочи като причина за поисканата смяна на министъра на външните работи по-трудната комуникация със сегашния служебен министър Стефан Димитров, която в извънредни ситуации като тази с нападението на Иран с дронове срещу Израел е важна. 

Президентът Румен Радев определи предложението на Главчев да поеме и поста на външен министър като авангардно. „Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър“, добави държавният глава в коментар през уикенда.

Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер. Ако той държи, приемам всички негови предложения, каза още Радев. 

Радев посъветва Димитър Главчев „да се консултира с експерти“ дали може да съвместява двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Главчев. 

„Ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. Пак казвам, че заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес“, каза Радев. 

* Обновена ктъм 11.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 седмици
*Ако президентът приеме предложението, той трябва да издаде указ, с който да назначи служебния премиер и за министър на външните работи* - Направо да го назначи и за министър на вътрешните работи, за да не влизат пак в пазарлъци през следващия уикенд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още