IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора рокада в служебния кабинет за два дни - Главчев сменя Кирил Вътев

Александър Йоловски се връща в Министерството на електронното управление като зам.-министър

16:08 | 16.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Служебният министър-председател Димитър Главчев е предложил Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, съобщиха от правителствения пресцентър. Тахов в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

В предложението си до президента Румен Радев Главчев посочва като мотиви за смяната на Вътев несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост. За пример се посочват украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания.

Кирил Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си в служебното. 

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той има и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Това е втора рокада в служебния кабинет за последните два дни. Късно вчера от правителствения пресцентър съобщиха, че Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. В мотивите за тази промяна беше посочена необходимост от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга. 

Митов беше назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Той запази поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов. През 2021 г. беше предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но не получи подкрепа в парламента. От май 2021 е зам.-председател на ГЕРБ.

Назначени са девет заместник-министри

Със заповед на служебния премиер са назначени девет заместник-министри в шест министерства, съобщиха още от пресцентъра на Министерския съвет.

В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

Радостин Илиев е български офицер и бригаден генерал. До този момент той е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната.  В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция „Отбранителна политика“ в ресорното министерство. Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. Между 2005 г. и 2008 г. е служил в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.

Иван Пейков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел „Международни договори“, дирекция „Политиката по въоръженията“, бил е заместник главен инспектор. Заема е също длъжностите директор на дирекция „Отбранителна аквизиция“, на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване“ и на дирекция „Инфраструктурата на отбраната“ .

Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция „Обществени поръчки в отбраната“ в Министерството на отбраната. Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти. Има богат опит в частния сектор.

На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър Йоловски. Доскорошният министър става заместник на Валентин Мундров, който му беше заместник само до преди седмица.

Александър Йоловски притежава дългогодишен опит в стратегическото планиране, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление в държавната администрация. От създаването на Министерството на електронното управление до август 2022 г. заема длъжността заместник-министър. В периода 2016-2019 г. е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От 2011 г. до 2015 г. е работил последователно като началник отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет. В различни периоди между 2015 г. и 2023 г. заема ръководни позиции в Националния системен интегратор. От юни 2023 г до април 2024 г. е заемал поста министър на електронното управление.

Със заповед на Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. От същия пост е освободена Елка Налбантова.

Лазар Лазаров е магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. От ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. В периодите юни 2013 г. – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г. –  май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. до август 2022 г. Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика.

Наталия Ефремова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и притежава магистърска степен по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През периода 2003 г. –  2008 г. е била директор на дирекция „Управление на програми и проекти“ в Министерството на здравеопазването. В Министерството на труда и социалната политика заема длъжността заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми“ от 2009 г. до 2012 г., след което от 2016 г. е главен директор на същата дирекция. От август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а от юни 2023 г. отново заема поста заместник главен директор ГД „Европейски фондове, международни проекти и програми“.

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

Стоян Андонов е магистър в НСА „Васил Левски“. От 1993 до 2006 г е директор на дирекция „Водноспасителна служба“ в Български Червен кръст. От 2018 г. до 2021 г. е бил заместник-министър на младежта и спорта.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Обществени поръчки“ в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. От 2012 г. до 2017 г. е държавен експерт в ГД ОПОС в МОСВ. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието. Цанева е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Кариерата й започва в ОСС гр. Плевен като помощник следовател. От 2000 г. до 2006 г е адвокат. От 2006 г.  до 2010 г. е съдия последователно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като съдия в Софийски градски съд, а след това е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г до момента е съдия във ВАС. От 2018 г до момента е председател на VIII отделение на ВАС.

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста на заместник-министър на здравеопазването.

С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата.

Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи.

От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова.

Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
Тук нямаше ли електорат на ПеПе-ДеБи(ли), да напише малко коментари с *хихи*, как Кирил, Асен и Христо ремонтираха Конституцията и наред всичко в България и изчегъртаха ГЕРБ от властта? Или след цялата ссмррадд и импотентност ще си останат като чееккиджии с един съборен паметник като актив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още