IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Румен Радев одобри кабинета "Главчев" с една поправка

Служебният кабинет ще се закълне по-късно днес пред Народното събрание

08:29 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: архив Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев издаде указите за назначаване на служебното правителство на Димитър Главчев и насрочване на предсрочните парламентарни избори  на 9 юни, тоест заедно с изборите за Европейски парламент.

От публикувания от Президентството състав на кабинета "Главчев" има една поправка - на външния министър. Постът ще бъде зает от Стефан Димитров, а не както обяви служебният премиер преди дни Ивайло Ценов. При представянето на Ценов Главчев съобщи, че той има дълбоки връзки с Австрия, която е основен противник на членството на България в Шенген. Ценов е дългогодишен консул в Австрия.

Стефан Димитров за последно е бил посланик на България в Черна гора.

Вътрешното министерство обаче ще запази Калин Стоянов, за който имаше големи спорове в последните дни от бившите управляващи от ПП-ДБ. Постовете си запазват още няколко министри от кабинета на Николай Денков - Кирил Вътев (на земеделието), Георги Гвоздейков (на транспорта) и Галин Цоков (на образованието).

Служебното правителство ще се закълне пред Народното събрание по време на извънредно заседание, но депутатите няма да одобряват назначаването на премиера или състава на неговото правителство. От институцията съобщиха, че заседанието ще започне в 9 часа и ще бъде с една точка в дневния ред - полагане на клетва на служебните министри. На заседанието ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още