IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният секретар на МВР се отказа да подава оставка

За ситуацията е информиран и Румен Радев, който се е съгласил, че Коцев не трябва да напуска поста си, каза премиерът

16:32 | 05.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли оставката си, подадена вчера с аргумента, че е имало натиск от страна на вътрешния министър Калин Стоянов и от „високопоставени лица в прокуратурата“.

„Днес заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск“, каза Коцев по време на брифинг в Министерския съвет заедно с премиера в оставка Николай Денков.

Именно освобождаването на Коцев беше използвано като аргумент от избрания за служебен премиер Димитър Главчев да запази като вътрешен министър Калин Стоянов. Ръководителят на МВР се оказа в основата на спора между ГЕРБ и ПП-ДБ, довел до разпадането на редовното правителство.

„Вчера получих доклад от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в който се предлага да се освободи Живко Коцев като главен секретар на министерството и да бъде освободен от длъжност. В доклада пишеше, че това става по желание на Коцев. Тъй като познавам професионализма на Коцев, поисках лична среща с него и проведохме доста дълъг разговор, в който се оказа, че е подал тази молба под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и на високопоставени лица в прокуратурата“, каза Николай Денков.

Той е информирал за ситуацията президента Румен Радев, който се е съгласил, че при тези обстоятелства не е редно да бъде продължена процедурата по освобождаването на Коцев от поста.  

„Срещу мен се развива изключително грозна кампания“, каза Коцев. Той потвърди, че във връзка с акцията в Агенция „Митници“ са били претърсени домът и кабинетът му, но отрече там да са намирани „колосални финансови, парични средства“.

„Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и ме задължава – мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя“, коментира той.

Относно акцията в Агенция „Митници“, премиерът посочи, че прави впечатление, че в нея участват „три институции, които са от най-спорните в момента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още