IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

Румен Радев заяви, че очаква състав на правителство най-късно до следващата събота

14:12 | 30.03.24 г. 1
Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС, Антон Станков
Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС, Антон Станков

Президентът Румен Радев възложи на служебния премиер Димитър Главчев да състави служебно правителство.

Радев подчерта, че въпреки че няма определен срок за съставянето на служебния кабинет, той очаква от Главчев най-късно в следващата събота, или след седем дни, да представи правителството си.

Президентът коментира, че уважава Конституцията и няма по никакъв начин да участва в съставянето на кабинета, но ще очаква максимално политически неутрален кабинет, който да работи в интерес на гражданите на България.

Той припомни, че основната задача на Главчев е да работи за провеждането на честни избори, но и работата по проблемите на гражданите, които ще му се стоварят от ден първи. Радев даде пример със служебния премиер Гълъб Донев, без чиято работа, по думите му, нямаше да се отпушат европейски плащания, както и нямаше да влезем частично в Шенген.

България е на ръба на конституционна криза, според държавния глава

"Партиите, които не осигуриха стабилно управление, постигнаха една от съкровените си цели – да ограничат максимално правомощията на президента, като го поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка. Направиха го чисто механично, без да отчитат някои елементарни положения", коментира Радев, който определи промените в Конституцията, с които се ограничиха тясно лицата, измежду които президентът може да посочи служебен министър-председател.

"За да се нагърбиш с управлението в момент на политическа криза, не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш офиса си, а да имаш психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача", допълни Радев.

Според него страната е на прага на безпрецедентна политическа криза. "Без служебно правителство не можем да преминем към предсрочни избори и можем да затънем в период на безвластие. Ще направя всичко възможно да не допусна страната ни да изпадне в тази ситуация", коментира той.

Президентът благодари на всички посочени от Конституцията кандидати за службени премиери, които са се отзовали веднага на поканата за разговори. Той посочи, че разбира и уважава мотивите от професионално и лично естество, с които са аргументирали нежеланието или невъзможността да заемат поста, и съжалява за трудната ситуация, в която те са поставени заради конституционните промени.

Служебният премиер Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно). Снимка: БГНЕС/Антон Станков Служебният премиер Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно). Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Главчев е решен да състави кабинет

Димитър Главчев подчерта, че трудностите са и за президента, и за него, а алтернативата е "да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици".

Той декларира, че ще подходи с отговорност към задачата и ще изпълни разписаното в Конституцията. Служебният премиер посочи, че ще представи състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили, от неопетнени, некорумпирани експерти, с добро име в обществото.

По думите му основната му задача е провеждането на честни парламентарни избори, но също така управлението трябва да подобрява живота на гражданите. В тази връзка той обеща да утвърждава евроатлантическия път на България.

Кой е Димитър Главчев

Димитър Главчев е роден в София. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС).

Бил е народен представител от ГЕРБ и член на комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Главчев е председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 месец
Честито! Президента максимално бързо и демонстративно изчегъртва ПП, който са замяха от височината, на която незаслужено се озоваха и за кратко време взеха решения, с които се гръмнаха в крака 10-20 пъти , а накрая и в главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още