IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наталия Киселова: Изтича времето за избори 2 в 1

По-скоро изборите ще бъдат разделени, смята преподавателят по конституционно право

11:06 | 25.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори у нас заедно с европейските избори 2 в 1. По-скоро изборите ще бъдат разделени. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на bTV. Тя посочи, че още през миналата седмица е поддържала тезата, че за нея първият мандат за съставяне на правителство е изчерпан, тъй като половината от кандидатите за министри са се отказали.

По думите на конституционалиста до вчера предизвикателствата пред президента Румен Радев са били повече, защото ДПС искаше по-скоро да има правителство, но след промяна в позицията на ГЕРБ ДПС също промениха мнението си, така че за президента ще е сравнително лесно от гледна точка на това да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Според доц. Наталия Киселова президентът ще се опита да прехвърли в голяма част не само отговорността, но и инициативата как да изглежда едно бъдещо служебно правителство на парламента. 

Доц. Киселова смята, че след изборите партиите трябва да започнат да говорят с по-премерен изказ.

Съгласно последните промени в Конституцията при неизпълнение и на третия мандат Народното събрание не се разпуска и ще продължи да работи. Основният закон задължава президента, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

Според най-новите текстове в Конституцията служебен министър-председател се избира измежду 10 души. Това са председателят на Народното събрание (Росен Желязков), управителят или подуправителите на Българската народна банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков). Служебен премиер може да станат също председателят на Сметната палата (Димитър Главчев), двамата му заместници (Горица Кожарева или Тошко Тодоров), както и омбудсманът и заместник-омбудсмана (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова). 

Ковачева вече е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Междувременно тази сутрин номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел официално се отказа от съставянето на правителство. Тя подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още