IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел официално отказа да съставя правителство

ГЕРБ-СДС няма да участват в преговори за втория мандат за съставяне на кабинет

09:53 | 25.03.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел официално се отказа от съставянето на правителство. Тя подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предава БТА.

Документът е внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа, съобщават от ГЕРБ.

В заявлението на Габриел се посочва, че „координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

Мария Габриел обяви в неделя, че ще оттегли номинацията си за премиер днес и ГЕРБ-СДС няма да участват в преговори за втория мандат.

Малко по-късно премиерът в оставка Николай Денков призова в обръщение по БНТ ГЕРБ-СДС да подпишат коалиционното споразумение с ПП-ДБ и да гласуват правителството с министър-председател Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.

„Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет“, каза Денков.

„Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем“, обяви Денков.

Освен всичко друго преди два дни Европейският съвет даде ясен знак, че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са много високи, каза още Денков. За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди девет месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца - до края на 2024 г., като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 ама и ти само как говориш наизуст, не е истина... един ден тая чанта ще е премиер на България,за съжаление..... даже тоя ден може да е тази година :) след като ПП-Дб катастрофират на следващите избори които ще са с рекордно ниска активност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
xapoznai
преди 1 месец
До: MortagonБяха, дойде време да си сменят ролите и хоп изведнъж 11 министъра не разбрали, че са такива, циркове и изнудване... Да не забравяме, че Кирчо смачка конституцията от първия си ден, а Кокорчо веднага го разпознаха като схемаджия изкарал късмет със извънсъдебно споразумение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Моабет да става
преди 1 месец
До: Repoman А дано ама надали. Как го виждаш да стане? От тройната некоалиция само ДПС ще си запази предишните резултати. Герб ще спаднат малко. ПП-ДБ ще спаднат повечко. Това го казват социолозите. При останалите може да има малки промени/повишения недостатъчни за различна коалиция/сглобка. Малка надежда е някой нов Месия да обере негативният вот. Не се вижда за сега такъв на хоризонта. Пък и няма много време без помощ отвън да се създаде нова формация. Пак старите метли :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
Mortagon
преди 1 месец
Аз ли нещо не съм разбрал в последните 9 месеца? Не бяха ли досега ПП-ДБ на власт? Нали следваше да има ротация. Това което последно предложиха е да се разменят премиерите, но министрите останат техните. Нелепо е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 месец
А това на снимката е илюстрация на приказката *Смачкан, сдъвкан и изпплютт*. В женски род. Така изглеждат употребените от Бащицата предпазни средства, без значение, че преди това са били от престижен европейски бранд и в луксозна маркова опаковка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 26
Repoman
преди 1 месец
Браво, време е ГЕРБ да отстъпи място на ПП-ДБ, за да може те да сформират правителство, което да ни води по евро'тлантическия път. Нека народа да разбере, че това е пътя по който трябва да се върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още