IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главчев представи служебния кабинет: Старал съм се в него да попаднат експерти

Президентът Румен Радев ще издаде три указа във вторник, един от които е за избори „2 в 1“ на 9 юни

10:19 | 05.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев представи структурата и състава на служебното правителство.

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано", заяви Главчев по време на днешните консултации с държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представените политически формации.

„Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван“, заяви Главчев.

"Винаги съм изхождал от основното, че трябва да се спазват действащите закони в страната", допълни той.

На консултациите той представи състава на бъдещето служебно правителство.

Министър-председател – Димитър Главчев

Министър на финансите и вицепремиер - Людмила Петкова

Министър на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на здравеопазването - Галя Кондева

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на младежта и спорта -  Георги Глушков

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на туризма - Евтим Милошев

След представянето на кабинета президентът Румен Радев обяви, че предизборната кампания е започнала. Той поиска да бъде информиран за евентуални промени, защото има намерение във вторник да издаде три указа, един от които е за избори „2 в 1“ на 9 юни – европейски и парламентарни.

„Досега направих пет клетви на пет служебни правителства в президентството, сега по Конституция новото правителство на Димитър Главчев трябва да положи клетва пред Народното събрание“, посочи държавният глава и очаква това да се случи още във вторник.

Радев се надява на предстоящите избори да има по-добра избирателна активност, за да се икономисат средства на бюджета.

Според него консултациите при него са показали, че „може да се работи коректно и по цивилизован начин да се решават проблемите“.

Реакцията на политическите сили

Коментарите на парламентарно представените партии при президента за избора на министри в служебния кабинет се правиха в отсъствието на БСП.

„Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след представянето на новите министри в служебния кабинет на Димитър Главчев.

Според Петков Стоянов е ярка политическа фигура, която вече е свързана с ГЕРБ. „Той е от тези фигури, които са неспособни да имат собствено мнение и доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър показва за нас абсолютна политическа наглост“, заяви Петков.

Той напомни, че Мария Павлова, предложена за правосъден министър, е заместник на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, който по думите му е олицетворение на „превзетата държава“. „Нейното назначение е обида за нас. Това показва пълното оцветяване на кабинета“, е мнението на Петков.

По думите му единственият министър, който е член на „Продължаваме промяната“, е Георги Гвоздейков. „Имахме дълъг разговор вчера с него. Уведомих го, че ако реши да остане в този служебен кабинет, той ще бъде изключен от партията“, разкри Петков.

След тези думи представителите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ напуснаха залата в президентството.

Йордан Цонев от ДПС настоя политическите сили да се придържат към измененията на член 99 от Конституцията и да уважат избора на Димитър Главчев за състав на служебното правителство. „Ще упражняваме парламентарен контрол с оглед целите и да не загубим инерцията към Шенген и еврозоната“, заяви той.

Томислав Дончев съобщи, че няма членове на ГЕРБ в служебния кабинет. „Резултатите от изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството на политиците, които се явяват на тях. Очаквам да се организират честни избори“, каза той и изрази надежда на следващите избори, освен противопоставяне, "да се намери формула, която със съгласие и мъдрост да се управлява, за да се промени България за добро".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заподозря в съставянето на служебния кабинет подготовка за „втора тройна коалиция, по-строго балансирана и комбинирана“. „Кабинетът „Главчев“ е добре балансиран с представители между трите управляващи формации – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. В него фигурират имена, които през годините са били свързвани с тях“, аргументира се той.

По думите му няма как да се има доверие на такъв кабинет за провеждането на честни и свободни избори. „Ако изборите са „2 в 1“, е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока активност, да предприемем стъпки да накараме хората да излязат и да гласуват“, настоя Костадинов. И подчерта, че ПП-ДБ имат поне четирима представители сред предложените министри, затова реакцията им е лицемерна.

„Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в този служебен кабинет и то няма как да е друго, заради начина, по който е конструирана Конституцията. Бих казал, че този кабинет е на ПП-ДБ и на Христо Иванов“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Той припомни, че Димитър Главчев беше избран с техните гласове за председател на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още