IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Денков: Основната задача на служебния премиер е да проведе честни избори

ПП няма да участва с политически и експертни фигури в служебното правителство, Димитър Главчев е лице на ГЕРБ, според Кирил Петков

11:13 | 30.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Съпредседателят на ПП Кирил Петков (вляво) и премиерът в оставка Николай Денков (вдясно). Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Съпредседателят на ПП Кирил Петков (вляво) и премиерът в оставка Николай Денков (вдясно). Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Със спокойствие ще предам поста на Димитър Главчев. Нямам предупреждения към него. Всеки един премиер влиза в трудна среда и трябва да му се помогне максимално.

Това коментира премиерът в оставка Николай Денков преди началото на партийния форум на „Продължаваме промяната“, който се провежда в Националния дворец на културата (НДК) в събота и неделя. Партията решава на общото събрание кои ще бъдат кандидатите ѝ за европейските избори.

Денков допълни, че премиерът решава кои хора ще назначи за министри, за да си свърши работата, и подчерта, че основната му задача е да проведе честни избори.

"Това е, което се очаква от него по конституция – да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление", допълни той, цитиран от БГНЕС.

По думите на Николай Денков председателят на Сметната палата Димитър Главчев е "партийно лице" и е "част от номенклатурата на ГЕРБ". "Неслучайно миналата година беше избран в доста екстремни ситуации като председател на Сметната палата, която проверява действията на правителството за години назад, така че няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", коментира Денков.

Той е категоричен, че това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията е именно "поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури на тези контролни органи и институции".

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изключи възможността партията да участва с политически или експертни лица в служебния кабинет на Главчев, когото също определи като политическа фигура на ГЕРБ. "Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор. Сега това, което е най-важното, главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори“, коментира и той преди форума на партията, цитиран от БНР.

Според него изборът на министри на вътрешните работи и на електронното управление ще покаже дали ще има много купен вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още