IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК има готовност да се справи с избори „две в едно“ на 9 юни

Президентът се надява, че със сформирането на служебно правителство ще се организира провеждането на европейски и парламентарни избори

19:20 | 04.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Може ли да се организират избори „две в едно“ на 9 юни, попита президентът Румен Радев ръководството и членовете на Централната избирателна комисия. Държавният глава се срещна с тях и поиска от ЦИК аргументи, за да вземе крайното решение да издаде указите и за европейски избори, и за национален парламент. „Избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни“, категоричен беше президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

„Наред с отдавна планираните избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, посочи президентът. 

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност, „която виждаме, че с всеки следващ избор намалява“. „На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира Румен Радев и посочи, че се различават желанията на партиите и политиците от готовността на ЦИК.

Държавният глава смята, че от готовността на Централната избирателна комисия да организира прозрачни и честни избори зависи дали след тях ще има легитимни институции.

„Аз мисля, че ще се справим и именно поради тези очаквания, предвид ситуацията в държавата, ние подготвяме документацията, така че ако изборите са "2 в 1", когато бъдат насрочени, да имаме готовност с първите си решения и изборните книжа, както и съответната хронограма“, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя разясни пред президента какви биха били предизвикателствата за организацията на вота и декларира, че ако изборите бъдат "2 в 1", ЦИК ще се справи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още