IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изглежда готов да използва арсенала си в търговска война срещу Китай

САЩ са заинтригувани от действията на Брюксел, докато самите те оказват натиск на Пекин

21:51 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След години на трупане на арсенал за търговска война срещу Китай Брюксел изглежда готов най-накрая да го използва, пише европейското издание Politico. Повод за коментара са извършени преди няколко дни претърсвания от европейски следователи в офисите на Nutech в Нидерландия и Полша, част от разследване за щедрите държавни субсидии, които получават китайски компании в ущърб на европейския бизнес.

Представителите на Китай в ЕС заявяват, че "проверката показва влошаването на бизнес средата в ЕС и изпраща негативен сигнал към всички чуждестранни компании".

Не само острата реакция е от значение обаче, а и времето на извършване на обиските - малко преди началото на първата от пет години визита на президента на Китай Си Дзинпин в Европа. Очаква се през май той да посети Франция, Сърбия и Унгария.

Според Politico действията на ЕС са в рязък контраст с начина, по който общността подхождаше към търговските проблеми, които има с Пекин досега. От години Брюксел действа много внимателно при обсъждането на държавните субсидии за производството на алуминий и зелени технологии и рядко влизаше в преки сблъсъци с Китай.

Европейските държави обаче преосмислиха зависимостите си след началото на войната в Украйна и сега изглеждат готови да втвърдят тона срещу Китай. В общността изглежда вече има консенсус, че трябва да бъдат защитени основните технологии, а първите сигнали бяха изпратени през октомври с първите разследвания за държавната помощ за електромобилния сектор.

Сега Брюксел продължава с вятърните турбини и болничното оборудване, допълва още изданието.

"Харесваме честната конкуренция. Не харесваме, когато Китай залива пазара с мащабно субсидирани електромобили. Срещу това се борим - "да" на конкурецията, "не" на дъмпинга", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след проверката в офисите на китайската компания в сряда (24 април).

Анализатори коментират пред Politico, че години наред ЕС е натрупал инструменти за търговска война с Китай. Въпросът сега е доколко ефективно може да ги използва. Досега всеки път, когато ЕС предприемеше някакви действия, Пекин имаше готов отговор - поръчваше Boeing, а не Airbus, или отказваше покупки на френски вина. Нещо повече - Китай има още няколко коза в тази игра, като например редките земни минерали, така необходими за развитието на новите технологии.

В основата на действията на ЕК срещу Пекин стои Франция, пише още Politico. Париж използва и плановете на Урсула фон дер Лайен да се кандидатира за втори мандат начело на ЕК. За да успее, тя се нуждае от френската подкрепа и сега би действала с френския президент Еманюел Макрон, който заявява, че целта му е запазването на европейската индустрия.

Общността започна да преосмисля и позицията си и по отношение на инициативата на Китай "Един пояс, един път" и според документация, до която достъп има Politico, ЕК препоръчва по-сериозно настъпление по отношение на минния и енергийния сектор в Африка и Централна Азия.

Интересна ще бъде и реакцията на САЩ на новите европейски действия - от години във Вашингтон са разочаровани от позициите на Брюксел спрямо Китай. При всички случаи сега американците са заинтригувани от развитието на ситуацията, пише още Politico.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря с китайския президент Си Дзинпин в Пекин в опит да накара Китай да се откаже от подкрепата си за Русия, допълва The Wall Street Journal. Според данни на американското разузнаване 90% от микрочиповете и други компоненти, необходими на Москва за производиство на ракети и дронове, се доставя от китайски компании. Въпреки че не става въпрос за смъртоносно оръжие, каквото Пекин заявява, че не осигурява, тези доставки подсилват военния потенциал на Русия и то в критичен във войната с Украйна момент.

Руският президент Владимир Путин планира своята първа визата в новия си мандат начело на Русия в Китай. По този начин той ще отговори на Си, чиято първа визита беше в Москва, и ще опита да затвърди близките отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още