IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателните секции в чужбина са близо 770, в една трета от тях ще има машина

Най-много секции зад граница ще има в Турция, Великобритания и Германия

14:20 | 23.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9 юни, за да помагат в работата на секции в чужбина. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване.

Най-много секции има в Турция – 166. В четири от тях ще има избори „две в едно“, съобщи на Светлан Стоев, постоянен секретар на Министерството на външните работи, на брифинг за организацията на изборите в чужбина, предава БТА.

Във Великобритания ще има 118 секции, в четири от тях ще има възможност за гласуване и на двата вида избори. И в двете държави това са дипломатическите и консулските представителства.

В Германия ще има 103 избирателни секции, където ще може да се гласува и за представители в Народното събрание и за Европейски парламент. Следват Испания, САЩ, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия, Франция.

В 245 избирателни секции ще има машинно гласуване. В Турция са 109; в Германия – 36; в Обединеното кралство – 31; в Испания – 13; в САЩ – 10. После се нареждат другите държави: Австрия – шест; Франция – пет; Белгия и Канада – четири; Гърция, Кипър и Швейцария – три; Италия и Сърбия – две. По една машина ще има в Дания, Ирландия, Люксембург, Обединените арабски емирства, Португалия, Чехия и Швеция, съобщи още Стоев. 

Той обясни, че през следващи дни предстои окомплектоването и изпращането на бюлетините и изборните книжа до дипломатическите и консулски представителства. 

След като излезе решението на Централната избирателна комисия за машинното гласуване в тези 245 секции, предстои изготвяне на логистична схема за доставянето на устройствата. Стоев увери, че всяка машина ще бъдат описана в протокол, снимана и придружена с дипломатически печат, за да може да се гарантира, че това е правилното устройство за определеното място. Ще бъде организирано и онлайн обучение за всички, които са определени за заминаване в секционните избирателни комисии. 

Боряна Стойнова, директор на Дирекция „Информационни и комуникационни системи“ и заместник-ръководител на работна група „Избори“, уточни, че при гласуването в чужбина преференции ще има само в избора за членове на Европейския парламент. Това показва колко важно ще бъде обучението на членовете Секционните избирателни комисии. Те ще работят в два отделни списъка, като съдържанието на списъците в доста голяма част от случаите не е еднакво, защото не всички избиратели отговарят на условията за уседналост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още