IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За вота на 9 юни: сини бюлетини за европарламент и зелени за Народно събрание

Изборните книжа и машините за гласуване бяха показани в Централната избирателна комисия

16:08 | 14.05.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Образци на бюлетините за вота две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно събрание, както и машините за гласуване, бяха показани днес на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК).

ЦИК реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят.

Бюлетината за избор на членове на Народното събрание ще е в зелено и със зелена защитна лента на гърба, а тази за Европейски парламент - в синьо, със синя защита. Гласоподавателите, които ще упражнят своя вот на хартия, първо ще трябва да изберат номера на партията, която подкрепят, а след това – проференцията, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БТА.

Бюлетините ще се сгъват както на произведените избори досега. Дължината и на двете ще бъде около 50 см.

Матева посочи, че бюлетината за Европейски парламент във и извън страната ще изглежда по еднакъв начин, докато тази за Народно събрание извън страната няма преференции. Номерата в бюлетината за ЕП са от 1 до 31, като следва квадратче с „не подкрепям никого“. В тази за Народно събрание има номер 32, с наименованието на коалицията, която ще участва само в парламентарния вот.

Матева отбеляза, че при гласуването първо се избира политическата формация, а след това номера на преференцията, ако избирателят иска да гласува за определен кандидат.

При гласуване с машина избирателят поставя карта, предоставена от член на СИК, в машината, след което се визуализират две опции с видовете избори, от които избирателят трябва да посочи в кои иска да упражни правото си на глас. Има и опция “избери всички“. Следва опция за потвърждаване с отбелязаното от него и опция „връщане назад“, посочи Матева. 

Бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се активира опцията за преференция. Машината не позволява да се гласува за кандидат, преди да е отбелязана политическа формация. Следва опция „преглед“, с която избирателят може да провери избора си. Ако е избрал да гласува и в двата вида избори, аналогично след това се визуализира и втората бюлетина. След натискане на бутона „гласуване“ се отпечатват двете бюлетини последователно. Те са с различна дължина, като тази за членове на ЕП е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга. След като се сгънат, трябва да се постави печат от членовете на СИК и да могат да се различават от избирателя, за да знае в коя кутия да пусне своя глас.

До 13:30 часа днес потвърдени заявления за гласуване извън страната за избори за членове на Европейски парламент са 8337, а за народни представители- 34 069.

До края на седмицата ЦИК ще определи местата в държавите, в които ще има избирателни секции, както и броят на избирателните секции в тези места. Днес изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване извън граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още