IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени ще облекчат достъпа на украинци до трудовия пазар у нас

При сегашната липса на работна ръка в България включването на украинци е позитивно, смята министърът на труда

16:28 | 08.04.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Министерството на труда и социалната политика ще направи необходимите законови промени, за да се облекчи достъпът до пазара на труда за украинските граждани. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда Георги Гьоков.

Предстои в кратък срок да направим малки промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за социално подпомагане, като целта на промените е да бъде облекчен достъпът до пазара на труда на украински бежанци, заяви той.

Според министъра украинските бежанци могат да бъдат сериозен ресурс за българските работодатели.

По думите на Гьоков българският пазар на труда е един от най-облекчените в ЕС – достъпът до него е по-лесен, отколкото в други страни. Според него при сегашната липса на работна ръка в България включването на украинци е позитивно. Това би представлявало проблем за нашия пазар при по-висока безработица и при наличие на квалифицирана работна ръка, допълни социалният министър, цитиран от БТА.

Украинските бежанци, дори и да не поискат временна или друг тип закрила, имат достъп до нашия пазар на труда за 90 дни – в селско, горско стопанство, хотелиерство и ресторантьорство, каза още Гьоков. 

През 2021 г. са наети 6087 сезонни работници, от които 5268 са с регистрирана сезонна заетост до 90 дни, а 819 с разрешение от 90 до 9 месеца. Най-много от регистрираните сезонни работници са от Украйна – 3890. 

Сезонните работници работят предимно в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ на длъжности камериери, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи и др. Местоработата им е по почти всички курорти на българското Черноморие, както и в планинските курортни Банско, Пампорово и други. 

Вече беше обявено, че бизнесът в България има готовност да наеме до 200 хил. души бежанци от Украйна във всички сфери на икономиката. Засега работодателите имат необходимост от машинни инженери, шофьори, строители, хора за текстилната промишленост, също така и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма.

От своя страна, държавата обещава осигуряване на възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България.

65 на сто от украинците у нас са висшисти, 32 процента със средно образование. Като цяло се предпочита работа в хотели, ресторанти, като продавач-консултанти или касиери по данни на Агенцията о заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Българския робовладелец се надява на евтина квалифицирана работна ръка, ще получи добър урок сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още