IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напливът от украински бежанци тества границите на капацитета на Централна Европа

Населението на Варшава от 1,8 млн. души се е увеличило със 17%

13:15 | 21.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Длъжностни лица в Централна Европа изразиха загриженост в неделя, че достигат максималния си капацитет за удобно настаняване на част от близо 3,5-те млн. бежанци, дошли от Украйна след нахлуването на Русия, и вече ползват лагери за временно настаняване, предаде Ройтерс.

Повечето от украинците са пристигнали на граничните пунктове в Полша, Словакия, Румъния и Унгария, показват данните, събрани от Агенцията на ООН за бежанците. Вълната от бежанци оказва натиск върху страните от Европейския съюз, които търсят варианти да ги приютят.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан каза, че правителството ще се стреми да удължи извънредното положение, за да се справи с наплива, като служителите се опитват да преместят новопристигналите в градове извън столицата Прага, за да облекчат натиска.

"Чешката република балансира на ръба на капацитета, с който сме в състояние да осигурим удобни условия за живот", каза Ракушан по време на телевизионен дебат. "Да живееш в спортни зали, със спални чували или в лагер не е добре за живот".

Чешкият парламент също одобри три закона тази седмица, които улесняват достъпа на украинските бежанци до работа, здравно осигуряване и позволяват на училищата да увеличат капацитета на класовете.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук обяви, че седем хуманитарни коридора ще бъдат отворени в неделя, за да могат цивилните да напуснат районите на фронтовата линия.

В Полша, чиято украинска общност от около 1,5 млн. души е най-голямата в региона, бежанците чакаха трети ден на опашка пред Националния стадион, временно превърнат в административен център за регистрирация на новопристигналите.

Повече от 2 млн. украинци са преминали в Полша след нахлуването на Русия.

От местните власти във Варшава изчисляват, че това е увеличило населението на полската столица от 1,8 млн. души със 17%.

"Никога не знаем колко бежанци ще пристигнат", каза говорителят на общинския съвет на Варшава Моника Беут-Лутик. "Направихме всичко възможно и следващият ход зависи от правителството да въведе система и да изгради градове за бежанци."

Започва паника

На пропускателния пункт при полското село Медика, който е най-натовареният в Полша по протежение на около 500-километровата граница на страната с Украйна, групи за помощ се подготвят за прилив на бежанци, ако хуманитарните коридори позволят на украинците в обсадени райони да избягат.

Говорител на Международната организация по миграция каза, че хиляди хора преминават ежедневно само в Медика. "Не знаем колко хора и не знаем кога ще пристигнат", каза говорителят на групата Хорхе Галиндо пред Ройтерс.

Тъй като мъжете на наборна възраст са длъжни да останат и да помагат в защитата на Украйна, в ЕС влизат предимно жени и деца. Новопристигналите бежанци описват паника по време на бягството си под обстрела от руските сили, докато бягат от градовете си.

"Ракетите започнаха да летят", разказва Наталия Стрелцова, която е влязла в Полша с котката си, след като е избягала от Днепърския регион. "Става страшно, започва паника и ти се иска да избягаш някъде", казва още тя.

Близо 7300 души са били евакуирани по хуманитарни коридори в неделя, 20 март, съобщи на брифинг днес вицепремиерът Ирина Верещук, цитирана от украинската държавна агенция Укринформ.

"Четири от седем хуманитарни коридора бяха отворени днес. Общо 7295 души бяха евакуирани", каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Войната ще се бави умишлено, украинските бежанци ще заливат ЕС бавно и последователно, достигайки прогнозни количества над 10млн. После ще настане недостиг на храна и последни на опашката ще са африканците, които ще се отправят пак към ЕС на по-големи тълпи. Това неимоверно натоварване на соц. система ще се умножи по главоломната инфлация и ще се степенува с недостига на енергоресурси в ЕС. В крайна сметка ни очаква светло бъдеще, ако не слушаме руската пропаганда и вярваме само на проевропейските медии! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Санитарните ни власти са доста обезпокоени защото сред украинските бежанци има немалка част който не са ваксинирани Не става въпрос за Ковид а за традиционните ваксини по календара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още