IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линията на бедност в България за 2023 г. ще е 504 лв.

Повишението на прага ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-ниско доходните групи

16:37 | 21.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Линията на бедност в България за 2023 г. да бъде 504 лева, реши правителството. Увеличението е с 22% в сравнение с 2022 г., или с 91 лв.

Това е най-голямото увеличение на линията на бедност за последните 10 години, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Новото равнище на показателя ще компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо линията на бедност, определена с изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Увеличаването на прага на бедност ще доведе до повишаване на социалните помощи по Закона за социално подпомагане и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, което ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-ниско доходните групи от населението.

Припомняме, че работодателските организации одобриха предложението на кабинета, а синдикатите поискаха по-висок размер на прага на бедност.

Определянето на линията на бедност на база на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, коментира Надя Клисурска, служебен заместник-министър на труда и социалната политика преди дни. Тя обясни, че по Закона за хората с увреждания всички лица, които имат степен на увреждания над 50 процента (над 670 хил. души), ще получат финансова подкрепа на база на линията на бедност.

Определената линия на бедност ще окаже отражение и върху системата на социалното подпомагане, каза още Клисурска. Тя припомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на бедност и социалното подпомагане да бъдат обвързани, а не социалното подпомагане да бъде на база на гарантирания минимален доход. Това е заложено и като сериозна реформа в Плана за възстановяване и устойчивост, каза заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още