IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпусна още 460 млн. евро за България по линия на SURE

С отпуснатите заеми се финансират мерки за подкрепа на заетостта и доходите заради пандемията

15:27 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) направи последното плащане в размер на 460 млн. евро за България по линия на инструмента SURE.

Еврокомисията отпусна над 6,5 млрд. евро на девет държави членки (Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Унгария, Полша, България) при последната трансакция по линия на SURE - инструмент, предназначен за защита на работните места и доходите, засегнати от COVID пандемията.

С днешното девето и последно плащане по SURE предоставената финансова помощ на 19 държави членки възлиза на общо 98,4 млрд. евро, съобщават от пресслужбата на еврокомисията.

С отпуснатите заеми ще се финансират минали разходи за мерките, въведени за преодоляване на сериозните социално-икономически последици от кризата с COVID-19. Те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, свързани с финансирането на националните схеми за подпомагане на работата на непълно работно време и на подобни мерки, включително за самостоятелно заетите лица, или на някои свързани със здравето мерки.

България получи първия транш по схемата SURE в размер на 511 млн. евро миналата пролет. С последното плащане общата подкрепа за България по схемата достига 971 млн. евро. 

Със заемите по SURE страните трябва да финансират програми за запазване на заетостта на фона на пандемията от коронавируса. По-конкретно средствата се насочват към схеми за краткосрочна заетост и други подобни мерки.

SURE е ключов елемент от стратегията на ЕС за защита на работните места и работниците в отговор на пандемията от коронавирус. Инструментът помага на държавите да смекчат последиците от пандемията през 2020 г. и подкрепя бързото възстановяване през 2021 г.

В последния доклад на Комисията относно инструмента SURE се посочва, че с него е оказана подкрепа на близо 31,5 млн. души и 2,5 млн. предприятия през 2020 г. и на 9 млн. души и над 800 хил. предприятия през 2021 г. Срокът на разполагаемост на средствата по инструмента SURE изтича на 31 декември 2022 г.

Днешните плащания са финансирани чрез емитираните от Комисията през миналата седмица социални облигации на ЕС по SURE на стойност 6,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още