IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага още 460 млн. евро за България по линия на SURE

След като Съветът одобри предложението, помощта ще бъде предоставена под формата на заеми

15:50 | 25.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) представи на Съвета предложение за решение за отпускане на допълнителна финансова подкрепа в размер на 460 млн. евро за България по линия на инструмента SURE. Така общата подкрепа за България достига 971 млн. евро, съобщават от пресслужбата на еврокомисията.

След като Съветът одобри това предложение, помощта ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия. Тези средства ще помогнат на България да покрие разходите, свързани с продължаването на схемата за субсидиране на заплатите, въведена в отговор на пандемията от коронавирус.

България е осмата държава членка, заедно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, които искат допълнителна помощ в допълнение към подкрепата, която Съветът вече беше одобрил през 2020 г.

България получи първия транш по схемата SURE в размер на 511 млн. евро миналата пролет.

Със заемите по SURE страните трябва да финансират програми за запазване на заетостта на фона на пандемията от коронавируса. По-конкретно средствата се насочват към схеми за краткосрочна заетост и други подобни мерки.

В края на 2020 г. от българското правителство съобщи, че 5 хил. български работодатели ще бъдат подкрепени за защитата на работниците. 

SURE е ключов елемент от стратегията на ЕС за защита на работните места и работниците в отговор на пандемията от коронавирус. Ако днешното предложение бъде прието, общата финансова подкрепа, предоставена по линия на SURE, ще достигне 93,8 млрд. евро.

Комисията вече е изплатила 91,8 млрд. евро на 19 държави членки по схемата SURE и очаква да предприеме останалите операции по получаване на заеми през следващите месеци.

ЕК ще разпредели до 100 млрд. евро под формата на заеми за всички държави от общността, които са поискали да участват в схемата. Средствата по нея се набират чрез капиталовите пазари.

По линия на SURE все още са на разположение 6,2 милиарда евро за евентуални бъдещи искания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още