IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСТС подкрепи увеличаване на размера на командировъчните в България и чужбина

Минималният размер на дневните пари при командировка у нас нараства от 20 на 40 лв.

14:47 | 21.03.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри увеличаването на размера на командировъчните в България и чужбина.

Социалните партньори са постигнали съгласие за промените в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното заседание на НСТС. Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

„Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лв. Този размер не е променян от 2008 г., а двойното увеличение изпреварва натрупаната в този период 60% инфлация“, обясни Лазаров. „Промените отчитат спецификите в икономическото и социалното развитие на страната, а от друга страна са в съответствие с финансовите възможности на предприятията“, добави той.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум или 80 лв. по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

Проектът на постановление на МС за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, внесен от Министерство на финансите, дава предложение за повишение на дневните командировъчни съобразно жизнения стандарт в държавата, в която се предвижда да пътува командированият. Така сумата за дневни пари може да варира от 39 евро (например за Словакия) до 59 евро (за Великобритания) в рамките на Европа, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още