IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниска осигурителна тежест при командировки предвижда проект

Промяната ще осигури съответствие на доходите, които са необлагаеми, с тези, върху които не се дължат задължителни осигурителни вноски

11:31 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Да се намали осигурителната тежест за командироващите бюджетни организации и за командированите лица. Това се предлага в проект на постановление на правителството за допълнение на Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Съгласно действащите разпоредби средствата за пътуване и престой, които са за сметка на Европейския съюз, международна организация или приемаща страна, не са определени като доход, върху който не се дължат осигурителни вноски, пише в доклада на министъра на труда и социалната политика. Това води до формиране на различна основа при определяне на задълженията за данъци и за задължителни осигурителни вноски, както и до повишаване на осигурителната тежест за работниците и служителите и за българските работодатели – бюджетни предприятия при командироване в посочените случаи, въпреки обстоятелството, че тези средства се изплащат за сметка и съобразно правилата на приемащата чужда държава.

В тази връзка се предлага допълнение на наредбата, в която са регламентирани изрично доходите, върху които не се дължат осигурителни вноски. По този начин средствата за пътуване и престой, които са за сметка на Европейския съюз, международна организация или приемаща страна и са определени и предоставени съгласно техните правила във връзка с командироване от работодателя на работници и служители в бюджетни предприятия, се изключват от осигурителния доход, върху които се изчисляват и внасят осигурителни вноски.

С приемането на предложената промяна ще се осигури съответствие на доходите, които са необлагаеми, с тези, върху които не се дължат задължителни осигурителни вноски, ще се намали осигурителната тежест за командироващите бюджетни организации и за командированите лица  и ще се създадат благоприятни предпоставки за обмен на знания и професионален опит и за тясно сътрудничество с европейските и международните организации, посочва се в доклада на социалния министър.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика и на Портала за обществени консултации на 8 януари 2021 г. със срок за обсъждане 30 дни.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още