IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица неочаквано е нараснала през зимата

Ръстът на заплащането обаче все още е малко по-висок от прогнозите

12:54 | 18.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Британската безработица неочаквано се е увеличила през трите месеца до края на февруари, но ръстът на заплащането е останал по-висок от прогнозите. Това подчертава дилемата за Английската централна банка, докато обмисля дали да повиши основните лихви отново, предава Ройтерс.

Националната статистическа служба (ONS) обяви, че нивото на безработица се е повишило до 3,8% - най-високото от второто тримесечие на 2022 г., вместо да се задържи на 3,7%, както прогнозираха икономисти в проучване на Ройтерс.

Годишният ръст на заплащането за трите месеца до края на януари е коригиран нагоре до 5,9% и се запазва на това ниво за тримесечието до края на февруари – доста над прогнозите за 5,1% в проучване на Ройтерс. Без бонусите ръстът се задържа на равнище от 6,6%.

„Заплащането продължава да расте по-бавно от цените, затова то все още спада в реално изражение, макар че разликата между заплащането в публичния и частния сектор продължава да се стеснява“, каза статистикът от ONS Дарън Морган в понеделник.

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания удари най-високото си ниво от над 40 години – 11,1%, през октомври и все още е на двуцифрени равнища през февруари.

АЦБ прогнозира, че инфлацията ще се забави под 4% до края на годината заради спада на цените на енергия на едро, но финансовите пазари виждат 80% шанс регулаторът да увеличи основните лихви за 12-и пореден път следващия месец до 4,5% от 4,25%.

Натискът върху заплащането е ключово опасение за централната банка. Макар че неочакваният бърз спад на заплащането би бил причина за тревога, АЦБ може да получи известна утеха от някои признаци в днешните данни, че инфлационният натиск върху трудовия пазар намалява.

Коефициентът на икономическа неактивност във Великобритания е спаднал с 0,4 пр.п. спрямо предходното тримесечие до 21,1% - най-ниското му ниво от трите месеца до май 2022 г., а броят на свободните работни места намалява с 47 хиляди до 1,105 милиона, най-ниското ниво от трите месеца до август 2021 г., макар и все още с 304 хиляди повече, отколкото преди пандемията.

„Въпреки че нараства оптимизмът, че икономиката на Обединеното кралство ще избегне рецесията тази година, продължаваме да виждаме как пазарът на труда спира да кипи“, коментира Джак Кенеди, икономист в сайта за набиране на персонал Indeed.

Освен че докладът на ONS показва по-малко свободни работни места, данни на Indeed сочат, че бизнесът вече е по-малко склонен да предлага бонуси при започване на служителите, отколкото в края на миналата година, добавя Кенеди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още