IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика неочаквано се забавя през месеца на стачките

Брутният вътрешен продукт остана без промяна спрямо януари след ръст от 0,4% през предходния месец

10:20 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство неочаквано се забави през февруари, когато стачките нарушиха обществените услуги, което е пречка за усилията на правителството да засили растежа, предава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт остана без промяна спрямо януари след ръст от 0,4% през предходния месец, който беше ревизиран нагоре, съобщиха от Службата за национална статистика в четвъртък. Икономистите прогнозираха ръст от 0,1% за февруари.  

Данните отразяват влиянието на по-широките индустриални действия през месеца. Сферата на услугите се свива с 0,1%, засегната силно от стачките на учители и държавни служители. Производствената продукция намалява с 0,2%, повлечена главно от спада в доставките на електроенергия, газ, парно и климатични инсталации (-2,2%), докато производството остава без промяна. От друга страна, строителният сектор нараства с 2,4% до рекордното равнище от 15,558 млрд. паунда, което се дължи на ремонта и поддръжката на частни жилища и на ремонта и поддръжката на нежилищни сгради. За трите месеца до края на февруари БВП е нараснал с 0,1%. Понастоящем БВП на Обединеното кралство се оценява на 0,3% над равнището отпреди коронавирусната пандемия. 

Това показва, че е малко вероятно икономиката да се свие през първото тримесечие и допълнително намалява риска от рецесия, но оставя Обединеното кралство на пътя към продължителен период на стагнация.

„Комбинацията от възходящи ревизии на данните за БВП и подобряването на глобалните икономически условия може да помогне на икономиката на Обединеното кралство да избегне рецесия през тази година", заяви пред Bloomberg Яел Селфин, главен икономист в KPMG Великобритания. „Въпреки че това ще успокои централните банкери, перспективите за растежа в средносрочен план остават сравнително слаби по исторически стандарти“. 

Според нея домакинствата ще продължат да бъдат притискани от по-високите цени и от влиянието на поредицата от 11 увеличения на лихвените проценти, извършени от Английската централна банка.

Комбинацията от възходящи ревизии на данните за БВП и подобряването на глобалните икономически условия може да помогне на икономиката на Обединеното кралство да избегне рецесия през тази година.
Яел Селфи
главен икономист в KPMG Великобритания

Ако не се допускат ревизии, икономиката вероятно е нараснала с 0,1% през първото тримесечие освен ако данните за март не покажат свиване с повече от 0,2%, заявиха статистиците. Свиване от 0,6% би било необходимо, за да може БВП да спадне с 0,1% на тримесечна база, както прогнозира Английската централна банка.

Финансовият министър Джереми Хънт заяви, че избягването на рецесията - до голяма степен в резултат на по-ниските от очакваното цени на енергията - е победа за политиката на Консервативната партия.

„Икономическите перспективи изглеждат по-добри от очакваното", каза Хънт в изявление. „Напът сме да избегнем рецесията благодарение на мерките, които предприехме - чрез огромен пакет от мерки за подпомагане на издръжката на живота на семействата и радикални реформи за стимулиране на пазара на труда и бизнес инвестициите“. 

Слабите данни за февруари отразяват въздействието на масовите стачни действия през месеца.  

През месеца стачните действия се засилиха, като на 1 февруари учителите в Англия организираха национална стачка в спора си за заплащането, а в други дни имаше регионални стачки. Други стачни действия обхванаха железопътните работници, университетския персонал, медицинските сестри, парамедиците и държавните служители.

Февруари пък беше необичайно топъл, което намали активността при комуналните услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още